Je kunt gevoelens en emoties transformeren. Dat begint met aandacht en nieuwsgierigheid. De volgende oefening kan je daarbij helpen.

Note vooraf:
Voor sommige mensen kunnen de emoties te intens zijn om deze oefening te doen. Begin deze oefening met 'kleinere' emoties. Naarmate je meer gewend bent te voelen en naar jezelf te kijken, kun je deze oefening doen met 'intensere' emoties. Weet dat je werkelijk vrij kunt komen van vastgeroeste patronen en emoties. Zoek eventueel ondersteuning.

1. Voorbereiding en houding:

Uitgangspunt voor deze oefening is nieuwsgierigheid. Begin met je aandacht te richten op je ademhaling en breng jezelf tot enige rust. Geen diepe ontspanning, maar genoeg rust om te kunnen voelen wat er is. Zie het als het ouderwetse 'tot 10 tellen'.

De juiste houding tijdens de oefening is: 'Nieuwsgierig en open de dingen te aanvaarden die opkomen, zonder minder prettige ervaringen weg te drukken of prettige ervaringen te willen vasthouden'

2. Leer het gevoel kennen

Observeer het gevoel of de emotie. Richt jezelf op de fysieke gewaarwording van de emotie of het gevoel. Richt je aandacht op de plek in je lijf waar de emotie NU het beste waarneembaar is. Vragen die je jezelf kunt stellen:
 • Hoe groot is het gevoel in je lijf?
 • Ervaar je het als rond, vierkant, plat, drukkend, pulserend?
 • Heb je een beeld van hoe het gevoel eruit ziet?
 • Geeft het gevoel een druk? Van binnen naar buiten? Van buiten naar binnen?
 • Beweegt het of is het star?
 • Voelt het als hol, of massief?
 • Heeft het in jouw beleving misschien een kleur? Donker of licht?
Blijf rustig observeren. Wanneer het gevoel te sterk is, breng je een deel van je aandacht naar je ademhaling. Het gevoel neemt dan doorgaans in kracht af. Vervolgens breng je de aandacht weer naar het gevoel. Zo leer je de intensiteit van het gevoel te doseren.

3. Blijf in verbinding met het gevoel

Blijf in contact met de fysieke gewaarwordingen op dit moment. Blijf nieuwsgierig. Er zijn drie mogelijkheden:
- Het gevoel wordt groter
- Het gevoel wordt kleiner
- Het gevoel blijft hetzelfde. 
Of het gelijk blijft of hoe het ook verandert, maakt niet uit. Grote kans dat er gedachten of andere sensaties in je lijf opkomen. Dat is normaal. Laat je niet afleiden en ga met je aandacht naar die fysieke gewaarwording die het meest om aandacht vraagt.

Merk je dat de gevoelens te intens worden, richt je aandacht dan op je ademhaling. Dit zal de intensiteit verminderen. Blijf NU in contact met de gevoelens, niet met de gedachten die je erover hebt.

4. Het gevoel uitnodigen 

Gevoelens blijven bestaan omdat je ze onbewust vastzet. Gevoelens zijn als water en willen stromen. Nodig de gevoelens uit. Observeer de gevoelens alsof het je niet uitmaakt waar ze zijn en waar ze heen gaan. Kijk alsof het je niet uitmaakt alsof de gevoelens groter worden of kleiner. Ze mogen verplaatsen naar boven, naar beneden, naar buiten of naar binnen. 

Blijf nieuwsgierig. Waar willen de gevoelens heen? Waar stromen ze niet heen? Merk je dat je de gevoelens ergens tegenhoudt? 

5. De weerstand omarmen

Merk op of je werkelijk nieuwsgierig kunt zijn naar deze gevoelens. Of is er toch ergens een plek in je hoofd of lijf waaruit je merkt dat je deze gevoelens liever niet wilt hebben?? De enige reden dat emoties kunnen blijven bestaan is de weerstand die je ze biedt.

Zonder weerstand sijpelen de gevoelens langzaam weg uit je lijf.

Erken dat je weerstand hebt tegen deze gevoelens. Waar merk je de weerstand tegen deze emoties? Is het enkel de gedachte in je hoofd? Vast en zeker ook ergens in je lijf. Doorgaans zit de weerstand tegen de emotie niet op dezelfde plek als de emotie. Misschien dat je schouders zich aanspannen of je benen, je gezicht, nek of armen. Wees met dezelfde nieuwsgierige liefdevolle aandacht bij deze weerstand. Merk je geen weerstand, ga er dan ook niet naar zoeken. Blijf bij wat je ervaart.

Laat je weerstand gaan...en als dat niet lukt, observeer deze. Of eventueel observeer de weerstand tegen de weerstand.

6. Geef gevoelens de tijd en ruimte

Je zult merken dat de gevoelens langzaam wegstromen en het lichaam zich ontspant. Uiteindelijk dienen zich geen nieuwe sensaties meer aan en verdwijnt het gevoel helemaal. Soms pas na een half uur of uur. Bij vast gewortelde emoties zul je merken dat het enige oefening vereist voordat je werkelijk de weerstand en de volledige emotie kunt omarmen. Misschien blijven bepaalde gevoelens en patronen toch terugkomen. Soms is het verdedigingsmechanisme (lees: denken) om de gevoelens niet te willen ervaren te krachtig. 

7. Gevoelens loslaten doe je door te voelen

Besef dat denken en zoeken naar oplossingen het grootste probleem is wat zorgt dat emoties en gevoelens blijven. Zoeken naar oplossingen betekent per definitie dat je niet tevreden bent hoe het nu is.

Als het gaat om stress en emoties moet je voelen. 

Het bewustzijn en aandacht van een begeleider helpen om deze emoties aan te kijken. Deze zal je kunnen attenderen op de weerstand die je onbewust hebt. Ben je in staat de weerstand en daarmee de gevoelens de ruimte te geven, zullen emotionele spanningen uiteindelijk je lijf verlaten. Je zult merken dat je in de toekomst minder sterk zult reageren op vergelijkbare emoties.


Last van emoties of spanning? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Pin It

Gisteren kwam ik een intense en prachtige discussie terecht waarin twee geëmotioneerde mensen tegenover elkaar zaten betreffende een onbetaalde factuur van een substantieel bedrag. Het ging over uren uitgevoerde werkzaamheden en materialen. De een eiste het geld en de ander weigerde te betalen wegens slecht uitgevoerde werkzaamheden. Het vertrouwen was weg en herstellen van werkzaamheden was geen optie meer.

Wat ga je dan doen? Ga je je gelijk halen? Of besef je dat je gelijk bent?

Gelijk zijn

De versie van beide verhalen van deze dames was uiteraard compleet anders. Wanneer we echter werkelijk luisteren naar de ander, komen we er 99 van de 100 keer achter dat we op een dieper niveau gelijk zijn. Gisteravond hadden beiden het gevoel dat ze besodemieterd waren door de ander. Wat dat betreft waren ze precies gelijk, naast het feit dat ze beiden boos en teleurgesteld waren en ook beiden het liever anders hadden gezien. En beiden wilden van dit gezeik af.

Overwegingen

Gelijk halen is winnen, echter als ik win betekent dat dat de ander verliest. Wat gebeurt er als jij op verliezen staat? Wat doe je dan? En als ik jou boos maak, wordt ik daar werkelijk blijer van? Sta ik te wachten op een lang juridisch gevecht? Hoeveel spanning en energie gaat dit gevecht me kosten? Hoeveel geld is me dat waard? Zou het fijn zijn om het op te lossen zo dat we allebei blij naar huis te gaan?

Discussie over de waarheid

We hadden gisteren een hele lange discussie kunnen beginnen over de standpunten en de ‘waarheid’. Dat hebben we even gedaan omdat het duidelijk moet zijn, waar het werkelijk over gaat. We hebben daar niet te lang bij stil gestaan. Hadden we dat gedaan, dan waren we er zeker niet uitgekomen.

Focus op gemeenschappelijkheden

We hebben ons gericht op wat ze beiden wilden, een oplossing, want beiden wilde er vanaf. Door te luisteren naar elkaars standpunten, zijn we tot een mooie oplossing gekomen waardoor beide partijen tevreden uit elkaar gingen. De materialen die zijn teruggegeven. Deze bleken niet meer nodig, niet te retourneren maar nog wel te gebruiken door de ander.

Daarnaast lagen er nog enkele andere materialen die door de ene partij niet nodig waren, echter wel van nut waren voor de andere partij. Uiteindelijk is ruim ca. 60% van de factuur betaald in de vorm van materialen waar de ander toch niets mee kon. Daarnaast was besloten dat de gewerkte uren niet betaald hoefde te worden.

Er werd afgesloten met een ontspannen handdruk en het besef dat ze allebei graag hadden gezien dat het anders gelopen was. Tja, zo gaat het soms in het leven.   

Cursus gelijk hebben

Lukt het niet de ene dag om gelijk te hebben, dan is er altijd een ander moment om je gelijk te krijgen. Een andere manier van gelijk hebben, kwam ik vanmorgen tegen toen ik met mijn hond aan het wandelen was. Ik kwam een man tegen. Na een kort praatje zei hij, dat is toch een Duitse staander (Hondenras), niet? Ik zei ‘nee, dat is een drentsche patrijs.’ O, zei hij opgewekt, dat dacht ik al, dan had ik toch gelijk’.

Zo kan het natuurlijk ook

Pin It
Recent wetenschappelijk onderzoek over meditatie laat zien dat mensen die mediteren er gelukkiger uitzien. Het wetenschappelijk onderzoek heeft mediteerders en niet-mediteerders getest gebaseerd op een 15 seconden video clip van hun gedrag.

Gelukkiger na meditatie

Een studie liet zien dat mensen die begonnen zijn met mediteren gelukkiger er uit zien na een intensieve 9-daagse meditatie retraite (in vergelijking met voor de meditatie retraite). Een tweede studie liet zien dat mensen die ervaren zijn in meditatie, er gelukkiger eruit zien in vergelijking met de controle groep.

Filmp BBC over wetenschappelijk onderzoek naar meditatie

Bekijk ook dit korte filmpje van de BBC over wetenschappelijk onderzoek met uitkomsten mindfulness meditatie helpt tegen chronische pijnen en ego-centrisme

 • Meer weten over 8-weekse training Mindfulness meditatie MBSR ? Lees verder of neem Contact op voor meer informatie. Of doe eens gek en schrijf je direct in voor een 10 daagse vipassana-meditatie retraite. Financiele bijdrage alleen door hen die voor zichzelf het nut van de meditatie hebben ondervonden. Laat je weten hoe je het ervaren hebt?

 • Wil je het gehele engelstalige artikel lezen, klik hier

Pin It
De meeste gespannen mensen zijn druk bezig met van alles en nog wat. Logisch want op het moment dat ze werkelijk stil gaat staan, gaan ze voelen wat er is en dat is niet altijd fijn als je gespannen bent.

Vluchten voor wat je voelt

Veel drukke mensen zijn gewend om te vluchten voor wat ze voelen. Ze leven op adrenaline van de ene activiteit naar de volgende, continu in de doe-modes. Je zou je ogen de kost kunnen geven aan de hoeveelheid mensen die niet 5 minuten rustig kunnen blijven zitten zonder de neiging te hebben wat te gaan doen. 

TV als ideale vluchtmiddel

TV kijken is de ideale manier om te vluchten voor hoe je jezelf voelt.Niet je eigen emoties zijn voelbaar, maar de emoties die je bijvoorbeeld bij Goeden Tijden ziet. Je sluit je eigen ‘minder’ fijne emoties en spanningen af en zet de deur open voor de emoties van de tv. De ontspanning die je ervaart komt doordat je tijdelijk niet in je lijf zit. Je zit met al je aandacht in de TV, waardoor je je eigen spanningen niet kunt waarnemen. Waar je niet met aandacht bent, kun je immers niet waarnemen.

Ontspannen 

Ontspannen kun je op verschillende manieren, denk aan wandelen, sporten, muziek luisteren, slapen..... Vluchten voor je eigen spanning zoals TV kijken voor veel mensen is, is een oplossing op korte termijn. Zodra je weer wakker wordt en met je aandacht weer in je lijf komt, wordt je weer bewust van de spanning die in je lijf zit en begint de onrust weer op te komen.  

Ontspannen door aanwezigheid

Op een diep niveau ontspannen kan door aanwezig worden van de spanning en deze te aanvaarden. Veel spanning ontstaat door gespannen te reageren op de spanning die je voelt. Vanuit milde aandacht kun je ontspannen in de spanning waardoor er ruimte komt en ontspanning op een dieper niveau.

TV, ontspanning of spanning 

Iedereen heeft zijn eigen stress niveau. De TV geeft dan ook eerder ontspanning voor gespannen mensen dan voor ontspannen mensen. Mensen die regelmatig mediteren of aan yoga doen, hebben een lager stress niveau. Zij zullen dan eerder opmerken dat de TV spanning verhoogt in plaats van verlaagt (O ja….er zijn altijd programma’s die uitzondering zijn op deze regel).


Last van stress of spanning? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Pin It

Wil je meer op je intuïtie kunnen vertrouwen? En wil je onbekende mensen beter kunnen inschatten?
Het boek van intuïtie naar inzicht is vanaf 15 maart beschikbaar bij de boekhandel. Direct bestellen kan via managementboek.nl


Dit boek legt uit hoe je op een simpele manier toegang tot je intuïtie krijgt. De readingtechnieken die je hiervoor worden aangereikt, kun je direct zelf toepassen. Zo kun je dieper inzicht krijgen in je eigen leven op dit moment, wordt keuzes maken eenvoudiger, worden relaties helder, open en transparant, en zal twijfel verdwijnen.

Het opent je ogen en je gaat op een andere manier naar mensen en de wereld kijken. Iedereen kan zijn intuïtie ontwikkelen. Dus ook voor jou kan je intuïtie gereedschap worden waar je op kunt vertrouwen. Het werkt gemakkelijker en sneller dan je misschien van tevoren zou kunnen bedenken.

Luc van Esch geeft trainingen, workshops en lezingen voor bedrijven en particulieren. Hierin legt hij – net als in zijn boek – op een nuchtere manier uit wat intuïtie is en laat hij de deelnemers ervaren hoe ze op hun gevoel kunnen vertrouwen.

Boekintroducties / lezingen intuïtie

 • Vrijdagavond 13 april Lezing over intuïtie, boekhandel Bruna Zaltbommel, 19.30u, gratis entree 
 • Woensdagavond 11 april Lezing over intuïtie, boekhandel Heinen te Den Bosch, 19.30u, € 5,- entree incl. koffie/thee. 
 • 24 mei  Workshop Readings leren geven power-workshop', Langenboom, 19.30u - 22.00u, € 60,- incl. boek, koffie / thee. Leer het zelf toepassen...
 • Interesse? Laat weten dat je komt. Wil je naar aanleiding van dit boek meer? Schrijf je in voor de zomerweek 'Van intuitie naar inzicht'. 
Pin It
Door middel van Mindfulness coaching kun je cliënten een bewuste en open levenshouding aanleren. Vanuit deze houding ben je in staat om patronen los te weken en meer acceptatie krijgen voor je eigen emoties en situatie. In deze training gaan we ervan uit dat je enige ervaring hebt in mediteren. We bouwen voort op de basis zoals deze in de Mindfulness meditatie MBSR wordt gelegd (of vergelijkbare ervaring).

Aanwezig zijn in het nu

Deze training werkt ook voor jezelf. Je leert te zijn met de ander waar hij of zij op dit moment is. Dat betekent dat je zelf ook aanwezig dient te zijn met de emoties die je op dat moment zelf ervaart. Misschien heb je de neiging om bij specifieke emoties zoals verdriet of boosheid weg te lopen, deze niet te willen voelen of de neiging anderen te willen helpen.

n de training leer je te zijn bij je eigen emoties en tevens bij de emoties van anderen. Je leert om vanuit mededogen en liefde te zijn in contact met de ander. Als je niet kunt zijn met je eigen emoties, hoe kun je dan zijn met de emoties van anderen? De verandering start bij acceptatie en bewustzijn.

Elementen in deze mindfulness coaching training:

• Verdieping in je meditaties. 
• 8 lessen van 2,5 uur
• Uitleg en toepassing van mindfulness coaching
• Oefeningen in aandacht (gericht op gesprekken in 2-tallen)
• Verschillende niveaus van contact maken

Heb je vragen of deze mindfulness coaching training geschikt voor je is? Neem graag Contact met me op.
Pin It