Een kind kan binnen 2 minuten boos, blij, bang en bedroefd zijn en vervolgens weer blij. Een volwassene kan een paar uur of soms een hele dag of weken boos zijn. Dit herken je vast wel bij jezelf of bij anderen. Waarom lukt het niet om emoties los te laten zoals een kind?

Het verzet tegen de emotie 

Emoties kun je pas loslaten wanneer je deze toelaat. Als kind ervaren we emoties zoals ze zijn en vervolgens laten we ze los (vaak met behulp van een knuffel en een aai). Volwassenen verzetten zich op verschillende manieren waardoor ze de emotie vasthouden en versterken. Dat doen ze door het herhalen van ‘geladen’ gedachten, door emotie op emotie te stapelen en ze vervolgens fysiek vast te houden.

Emoties vasthouden door te blijven denken 

Emoties blijven terugkomen omdat de gedachten die de emoties veroorzaken herhaald worden. Elke keer wanneer je de eisende gedachte herhaalt, zal de emotie weer voelbaar zijn. Je bent onbewust een andere betere en mooiere wereld aan het eisen.
 • Angst gedachte: “Dadelijk gaat de reorganisatie door, heb ik geen baan meer en dan?” 
 • Verdriet gedachte: “Hij(zij) is niet meer in mijn leven, ik ben nu alleen. Was hij(zij) er nog maar”. 
Herhaal bovenstaande gedachten maar eens 20 keer en je zult je er niet beter door gaan voelen. (dit werkt trouwens alleen als je deze gedachten bij jou een emotie oproepen) Door in gedachten te blijven hangen, blijf je ook in je emoties hangen. Met elke ‘geladen’ gedachte geef je brandstof aan de emotie, waardoor de emotie groeit en blijft bestaan.

Emoties vasthouden door de emotie te stapelen. 

Je relatie is al lang verbroken en je bent nog steeds verdrietig. Je baalt ervan dat je nog steeds verdriet voelt. Naast het verdriet komt er ook nog irritatie bij. Je kunt vervolgens weer teleurgesteld zijn in jezelf dat je ‘weer’ geïrriteerd bent. In plaats van je verdriet toe te laten, verzet je jezelf er tegen door boos te worden. Je verzet je door emotie op emotie te stapelen. Je emoties worden niet minder, maar nemen toe.......

Emoties vasthouden door de emotie fysiek vast te houden. 

Wanneer je in staat bent om na de emotie weer te ontspannen, zal de emotie zich ook loslaten. Wanneer je de emotie blijvend niet toe kunt laten, zal de emotie zich vastzetten in het lijf. In de mimiek van oudere mensen is dit goed te zien. Wat voor gelaatstrekken hebben ze? Wanneer ze ‘ontspannen’ zijn, hebben ze dan een serieus gezicht, een bozig, vrolijk, ontspannen of verdrietig gezicht?

Je kunt er vanuit gaan dat ze niet serieus of boos waren geboren. Deze gelaatstrekken hebben zich er in gesleten door de emoties fysiek vast te houden en niet meer te ontspannen. Vergelijk het eens met het pure en ontspannen gezicht van een kind.

Laat de emotie toe, het hoort erbij. 

Het leven loopt niet altijd zoals je verwacht. Mensen overlijden, ongelukken gebeuren, organisaties zorgen voor ontslagen en relaties veranderen. Je bent niet de eerste die vecht tegen de huidige situatie. Wanneer je ‘vecht’ tegen de emoties die er zijn, creëer je spanning in je lijf en een gespannen lijf houdt emoties vast. Hoe meer je je verzet tegen je eigen emoties, hoe vaster je jezelf en je emoties zet.

Kun je weer zijn zoals het kind dat gemakkelijk loslaat? Wat heb jij daar voor nodig? Misschien een knuffel of aai? 
Lees verder over Je goed voelen, hoe doe je dat?  , over Omgaan met emoties, of over Last van emoties en gevoelens van anderen?

                                                                                         
Artikel geschreven door: Luc van Esch, trainer & coach Vianen / Utrecht
Behoefte aan ondersteuning om je emoties los te laten? Neem Contact voor een vrijblijvende kennismaking
Pin It
Herinner je nog jouw eerste verliefdheid? Je voelde je blij wanneer je bij de ander was en je kon niet stoppen met denken aan de ander. Dat kan prettig zijn, maar ook ongewenst en onhandig zijn wanneer je in een relatie zit die je niet wilt verbreken. En dan?

Wat is verliefdheid? 

Door bij de ander te zijn, ervaar je intens geluk. Diep van binnen wordt er iets wakker in je, iets wat je vergeten was. Je voelt je compleet, geaccepteerd en blij. Je voelt dat je leeft en natuurlijk wil je dit gevoel vasthouden. Je wil er meer van. Het gevolg is een enorm verlangen om bij de ander te zijn.

Liefde is vrijheid, verliefdheid is voorwaardelijk

Verliefdheid is niet hetzelfde als liefde. Liefde is onvoorwaardelijke vrijheid. In verliefdheid daarentegen zit een voorwaardelijkheid. De aanwezigheid van (of denken aan) de ander is nodig om jezelf compleet te voelen. Jij wilt iets van de ander en hebt de ander nodig. Jezelf goed voelen (of gewaardeerd, gezien, etc…) is voorwaardelijk verbonden aan de ander.

Hoe de verliefdheid ontstaat 

Verliefdheid ontstaat omdat je jezelf niet als compleet ervaart. Er is een leegte in jou die de ander door zijn of haar aanwezigheid lijkt op te vullen. Je ziet de ander niet zoals deze is, maar slechts die aspecten die jou vervullen met blijdschap. Zodra de ander weg is, is die leegte weer voelbaar. Jouw leegte zal naar verloop van tijd (eventueel tijdens een relatie) langzaam opgevuld worden. Wanneer deze eenmaal is opgevuld, zul je de ander completer kunnen zien. Je gaat dan ook de ‘minder’ prettige eigenschappen van de ander zien. De verliefdheid gaat uiteindelijk weg.

7 tips omgaan met verliefdheid. 

Voor de meesten is verliefdheid fijn en iets moois. Voor een ander kan het een uitdaging zijn om er mee om te gaan. De suggesties komen vanuit het Mindfulness gedachtegoed, acceptatie en zijn met wat er is. Vechten tegen wat je voelt of denkt, vergroot doorgaans het effect en het verlangen. Wat je niet kunt krijgen is immers lekkerder. De tips:
 1. Geniet van je verliefdheid. Sta het gevoel toe en geniet van het moment. Hoe meer je vecht tegen het gevoel, hoe meer het aanwezig zal blijven. 
 2. Leer de ander kennen. Wanneer het mogelijk is om de ander te leren kennen leer je vanzelf alle eigenschappen kennen van de ander. Probeer helder te krijgen of het liefde is die je voelt of alleen de hunkering naar het compleet zijn. Is beide aanwezig? 
 3. Afstand creëren. Afstand nemen kan helpen, echter alleen op de korte termijn. Je zult immers blijven hunkeren naar het gevoel wat je voelt wanneer je bij de ander bent. De hunkering heeft met jou te maken, niet zo zeer met de ander.
 4. Leer jezelf (je lijf, emoties en gevoelens) kennen wanneer je bij de ander bent. Wat geeft de ander jou, wat jij jezelf (nog) niet kunt geven? Wat maakt je zo blij bij de ander. 
 5. Meditatie en ontspanningsoefeningen kunnen helpen ervaren wat je voelt, zonder er op te reageren. Schrijven. 
 6. Schrijf teksten, een gedicht of (afscheids)brief. Sta je gevoelens toe en geef ze een plek. 
 7. Praat er over met anderen of je geliefde. Praten kan opluchting, duidelijkheid en ruimte geven.
Suggesties, vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat graag een bericht achter.

                                                                                         

Artikel geschreven door: Luc van Esch, trainer & coach
Behoefte aan ondersteuning? Neem Contact  voor een vrijblijvende kennismaking
Pin It
Door vermoeidheid, pijn en stress kan het slaappatroon verstoord raken. Dat geeft stress en nog meer vermoeidheid. De volgende tips lijken misschien open deuren, maar wie ze een aantal weken achtereen consequent opvolgt, schiet er vrijwel zeker iets mee op.

14 tips om beter te gaan slapen

 1. Kies een vaste opsta-tijd. Bijvoorbeeld 7u en tel het aantal uren dat je wilt slapen dan terug. Als je 8 uur wilt slapen, ga je dus om 23u naar bed. Wil je 10u slapen, dan ga je om 21u naar bed. Houd dit consequent vol. Ook in het weekend. 

 2. Als je na 20 – 30 minuten niet in slaap bent gevallen, of ’s nachts wakker ligt, doe dan de bodyscan geleide meditatie. Je rust dan in ieder geval uit. 

 3. Beperkt het lezen in bed tot maximaal 30 minuten. 

 4. Kijk in bed geen TV. Reclames en talkshows houden je juist wakker. Bovendien zegt het licht van de TV tegen je hersenen dat het tijd is om op te staan. 

 5. Ontspan voor het slapen gaan. Bouw de dag af en vermijd ongeveer een uur voor het slapen gaan inspannende geestelijke of lichamelijke activiteiten. 

 6. Een dutje ’s avonds is sterk af te raden. In plaats van een dutje overdag kun je de lichaamsverkenning doen. • Draai de wekker om, zodat je er niet steeds op kunt kijken. Het zien van de tijd geeft alleen maar onrust. 

 7. Vermijd cafeïne na 18u. Deze stof zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, cola en chocolade.

 8. Gebruik alcohol niet als slaapmuts. Een tot twee glazen verspreid over de avond kunnen echter geen kwaad. 

 9. Eet licht, want vet en sterk gekruid eten kunnen oprispingen geven, zeker als je gaat liggen. 

 10. Niet roken. Nicotine werkt stimulerend, bemoeilijkt het inslapen en verhoogt het aantal nachtmerries. 

 11. Beweging bevordert de lichamelijke vermoeidheid en daardoor de nachtrust. Houd er rekening mee dat door het sporten de lichaamstemperatuur stijgt, waardoor je moeilijker de slaap vat. Dit effect houdt 5 tot 6 uur aan, waarna de slaap bevorderende daling van de temperatuur volgt. De ideale tijd om te bewegen is daarom ’s middags. 

 12. Neem voor het slapen gaan een bad of douche. Dat ontspant de spieren. Bijkomend voordeel is dat het lichaam daarna snel afkoelt, wat uitnodigt tot slapen. 

 13. Kou slaapt lekkerder dan hitte. Zorg voor een koele omgeving. Compenseer koude voeten door sokken te dragen.

 14. Leg pen en papier naast je bed en schrijf kort belangrijke gedachten van je af. Dat geeft ook vaak rust. 

Heb je zelf tips om beter te kunnen slapen of te ontspannen? Mail ze me!

Pin It
Iedereen wil zich graag goed voelen. Wie zich goed voelt, wil zich lekker blijven voelen.
Hoe je je voelt op dit moment komt voor het allerbelangrijkste deel door hoe je denkt! 
Natuurlijk hebben de dingen die je meemaakt, je omgeving en anderen impact op hoe je je voelt. Echter de gebeurtenissen bepalen niet hoe je je voelt, maar hoe je denkt over die gebeurtenissen.

18 tips om je beter te voelen.

Het belangrijkste is misschien het besef dat emoties bij het leven horen. Het gevecht tegen wat we voelen zorgt voor gedachten, piekeren, frustratie, verdriet etc. We hebben geen last van het voelen, maar eerder van ons gevecht ertegen. De belangrijkste twee manieren om jezelf beter te voelen zijn door anders te denken en minder denken
                                                                                         
Artikel geschreven door: Luc van Esch, trainer & coach Vianen / Utrecht
Behoefte aan ondersteuning om je goed te voelen? Neem Contact voor een vrijblijvende kennismaking

Ga anders denken, verplaats je focus. 

Anders denken gaat niet vanzelf. De manier waarop je denkt heeft zich de afgelopen jaren vastgezet in onbewuste automatische patronen. Zet kleine stappen door elke keer je aandacht en energie te richten op de gedachten en gebeurtenissen die je een positief gevoel geven. Voel je je niet goed, dan schenk je (onbewust) teveel aandacht aan negatieve gedachten met als gevolg ‘negatieve emoties’. 

Enkele manieren om hier stappen in te zetten: 
 • Begin de dag door te bedenken of op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Waar ben je dankbaar voor op dit moment?
 • Schrijf op wat je niet prettig vindt. Schrijf op tot je je hoofd leeg hebt geschreven. Schrijf vervolgens op wat je leuk lijkt of op dit moment leuk vindt. 
 • Vermijd 'negatieve' televisieprogramma's of krantenartikelen. Het criterium is: richt je aandacht op waar je je goed bij voelt. 
 • Mindfulness meditatie helpt je te leren je aandacht te richten en emoties en gedachten te accepteren en los te laten. Je kunt leren je aandacht te verplaatsen naar het moment in plaats van gericht op de gedachten die gaan over de toekomst of het verleden. 

Denk minder, stap uit je hoofd. 

Je hoofd is de plek waar je gedachten en overtuigingen zitten. Wanneer je niet in je hoofd bent, ben je ook niet op de plek waar de gedachten zijn en heb je er ook geen last ben. Uit je hoofd komen dus en in je lijf zakken.  
Hoe fijner je lijf aanvoelt, hoe gemakkelijker het is om in je lijf te blijven. Zet elke dag een stap om jezelf fysiek lekkerder te gaan voelen. Activiteiten om in je lijf te komen en te blijven:
 • Sporten. Elke fysieke sport kan goed zijn, maar ook dansen, wandelen, etc.
 • Meditatie helpt om te aanvaarden hoe je je voelt. Door acceptatie, laat je het gevecht los. Dat scheelt enorm veel boosheid, frustratie en verdriet en brengt innerlijk rust. 
 • Laat het denken met rust. Accepteer dat je gedachten hebt.
 • Bewegen met aandacht. Je hebt jezelf aangeleerd om in je hoofd te zitten. Door oefeningen te doen uit de tai chi, yoga of meditatie train je jezelf om in je lijf te blijven vanuit aanwezigheid. 
 • Ontspannen. Zorg dat je lijf zich prettig voelt. Een ontspannen geest zit in een ontspannen lijf. Wat denk je van een sauna, massage of rustige wandeling?
 • Goed eten. Van goed en vers eten gaat je lijf zich lekker voelen. Vermijd suiker en snel voedsel zoals die van de fastfood ketens! Vermijd ook cafeïne, wat een echte spanningverhoger is. 

Verander je omgeving. 

De omgeving beïnvloed ook in grote mate hoe je je voelt. Vergelijk eens de impact van het strand, een drukke stad zoals Amsterdam of een rustig bos op hoe je je voelt.
 • Ga naar buiten voor een wandeling of ga fietsen en pak wat zonlicht.
 • Verander je inrichting. Verplaats je bank en hang eens iets anders aan de muur of schilder je huis. Ook de kleuren in je huis beïnvloeden hoe je je voelt. 
 • Ruim je huis of tuin op en maak schoon. Hoe opgeruimder je omgeving, hoe opgeruimder je je van binnen voelt. 
 • Ga op vakantie of bezoek een plek die je nog niet kent. Laat je inspireren door een nieuwe omgeving. 
 • Ga op bezoek bij vrienden of iemand die je al lang niet hebt gezien. 

Kleine dingen veranderen aan jezelf.  

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Jouw gedrag en uitstraling hebben direct impact op je omgeving. Verander kleine dingen in je gedrag, kleding of uiterlijk. Ook hierdoor verander je hoe je je voelt. 
 • Ga naar de kapper of koop een nieuwe broek of een shirt.
 • Doe eens iets anders. Wil je iets anders, begin dat met iets anders te doen, hoe klein ook.
 • Begroet de eerste tien mensen die je tegen komt eens hartelijk met een glimlach en observeer wat dat doet met je. 
 • Lachen helpt, ook al is het niet gemeend. Lach eens een twee minuten hardop en je voelt je gegarandeerd een stuk beter. 
 • Geef jezelf of een ander iets cadeau. Geven en ontvangen maakt mensen blij. 
 • Praat over waar je mee zit. Misschien voel je je niet goed omdat het niet naar je wens gaat op je werk of in je relaties. Door te praten ontstaat er vaak nieuwe inzichten, oplossingen en mogelijkheden.
Het veranderen hoe je je voelt is een geleidelijk proces. Het is bijna onmogelijk om van diep ongelukkig ineens structureel gelukkig te zijn. Als je denkt dat iets goed is, ga je je goed voelen wanneer je het doet. Wanneer je denkt dat iets slecht voor je is, en je doet het, voel je je slecht. Kies die stap die voor jou werkt en waar je het beste gevoel van krijgt. Jezelf goed voelen kun je leren!
Pin It
Onzin natuurlijk, je hebt geen last van de ander! Je hebt last van jezelf. Het is toch jouw lichaam? JIJ voelt toch de emoties? Je hebt geen last van de ander, maar last van jezelf wanneer je bij de ander bent.

Toch zijn het de emoties van de anderen die je zo beïnvloeden dat je last van jezelf begint te krijgen. Hoe komt het dan dat je last krijgt van jezelf?

1. Je staat te open. 

Blijkbaar sta je te open voor de ander. Je staat open omdat je (onbewust) iets wilt van de ander. Je hebt de ander nodig of je zoekt onbewust naar waardering, bevestiging, steun, liefde, etc. Je staat open in de hoop te ontvangen wat je nodig hebt. Je staat zo open om te ontvangen met als gevolg dat je ook dingen zult ontvangen die je niet wilt ontvangen.

Hoe meer je open staat voor de ander en gericht bent op de ander, hoe meer je zult invoelen wat de ander voelt. Lees hier tips om om te gaan met emoties

2. Weerstand tegen emoties. 

Mensen zijn van nature invoelend, waardoor je de emoties van de ander zult waarnemen. Je hebt niet van iedereen last omdat niet elke emotie lastig is voor je. De lastigste emoties zijn die emoties waar je zelf de meeste weerstand tegen hebt. Dit zijn doorgaans emoties gekoppeld aan minder prettige herinneringen. Deze emoties en herinneringen zitten vast in je lijf. Zo zal het verdriet van de ander het oude verdriet in jou wakker maken.

Hoe sterker de herinneringen en emoties in jouw lijf, hoe sterker je zult reageren op de ander, hoe meer last je hebt van jezelf. Lees verder :Jezelf leren kennen door de ander).

3. Je vindt iets van de ander. 

Alles wat je vindt heeft een impact op de emoties en de fysieke sensaties die je ervaart. Hoe sterker jouw gedachten, hoe sterker jouw emoties en gevoelens opkomen. Overtuigingen roepen emoties op.

Wanneer je iets vindt van (de emoties van) anderen, creeer je spanning in je eigen lijf en krijg je dus last van je eigen gedachten. Lees verder over Wat zijn gedachten?  en de Uitwisselbaarheid van emoties en gedachten
Pin It
De perfecte relatie bestaat, net zoals de perfecte scheiding. Perfectie is een creatie van het hoofd en begint vanuit een idee of verwachting. Na verloop van tijd verander jij, jouw partner en daarmee ook de relatie. De relatie is niet meer zoals deze was, maar nog steeds perfect?

Bestaat er zoiets als een perfecte relatie? 

De ultieme perfectie bestaat in het hier nu, het moment dat je kunt genieten en zijn met wat er is. Je hoofd is dan even afwezig. Je laat je verwachtingen los en bent dan volledig in het moment. lukt het niet om in het moment te blijven en is acceptatie geen optie voor je? Verander dan wat je kunt veranderen en accepteer wat je niet kunt veranderen.

Enkele bouwstenen voor een perfecte relatie: 

 1. Ken jezelf. Ken je dromen, weet wat je wilt, niet wilt, verlangt en wenst. Het uitspreken van je verlangens (dus ook wat je niet (meer) wilt) geeft ruimte en is een eerste stap om ze te realiseren of te accepteren. Wie weet heeft je partner ook dromen en kun je samen stappen zetten om ze te realiseren. Wees open naar jezelf en de ander en kijk in je hart of je de ruimte kunt geven aan de dromen van jezelf en die van de ander.

2. Aandacht. Luister naar de ander en vraag of de ander ook naar jou luistert. luister naar de ervaringen, emoties, verwachtingen en dromen van de ander. Wees dan werkelijk aanwezig zonder te onderbreken, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Iedereen heeft een natuurlijk verlangen om gezien en gekend te worden. Er is niets groters dan jezelf volledig gezien voelen. Dat begint bij oprechte en liefdevolle aandacht.

3. Verantwoordelijkheid nemen voor eigen emoties. Emoties horen bij het leven en zijn het gevolg van je eigen verwachtingen. Jouw boosheid of verdriet is er. Deze is van jou en komt door je eigen verwachtingen en ervaringen uit het verleden. Mag deze emoties er zijn? Of beschouw je de situatie of je partner verantwoordelijk voor jouw verdriet, teleurstelling, jaloezie of boosheid? Mag je partner ook emoties hebben?

 4. Dankbaarheid. Wanneer het moeilijk voor je is om het huidige moment te accepteren kan het helpen terug te gaan naar de vraag wat jullie ooit bij elkaar heeft gebracht. Herinner je de kwaliteiten die je zo waardeert in je partner. Hoe was de eerste ontmoeting? Waar ben je voor gevallen? Deze herinneringen helpen je in het huidige moment te kunnen zijn. Je relativeert de emoties en bent weer in staat de liefde te voelen die er in het nu ook nog is.

 5. Acceptatie. Jij, je partner, de relatie en het leven in het algemeen veranderen van dag tot dag van jaar tot jaar. Kun je accepteren dat jij niet meer dezelfde persoon bent als in het begin van de relatie? Accepteer je dan ook dat je partner verandert en daarmee andere verlangens, waarden en wensen heeft? Kun je daar de ruimte voor geven?

De perfecte relatie bestaat, echter alleen in je hoofd. Verandering hoort bij het leven, kun je accepteren dat dingen veranderen?
Pin It