Je wilt een keuze maken en je eerste gevoel of intuïtie kan sterk zijn. Je voelt dat deze keuze bij je past. Direct daarna komen er herinneringen op over vergelijkbare minder succesvolle keuzes die je hebt gemaakt in het verleden. Ook ga je misschien nadenken over andere mensen, wat zij vinden en hoe zij keuzes maken. En daar ga je……….twijfel, verschillende gedachten, gevoelens en emoties en je weet niet meer wat te kiezen.

De gevoelsbalans, ratio - emotie of intuïtie - gevoel

Bij elke keuze is er een eerste intuitie of gevoel, voor de meeste mensen te herkennen als 'lekker' of 'niet lekker'. Daarna gaat je hoofd interpreteren en oordelen, de herinneringen en verwachtingen met bijbehorende emoties komen naar de voorgrond. En dan.....kun je dan nog kiezen?

Laat je altijd je ratio kiezen? Dan ondermijn je jezelf!

Bedenk dat je hoofd niet in het NU kan zijn. Je ratio kan alleen maar nadenken over iets wat is geweest, het analyseren en verwachtingen hebben over de toekomst. Merk je dat je alleen vanuit je ratio kiest, dan kies je volgens patronen en automatismen uit het verleden. Grote kans dat je jezelf ergens belemmert. Je volgt immers de patronen die je vroeger ook al volgde. Misschien zelfs de overlevingspatronen die je had als kind. Maar passen die patronen eigenlijk nu nog wel?

Intuitie: kiezen in het nu

Bij simpele keuzes kun je je ratio de controle geven. Bij meer ingewikkelde keuzes kan de ratio het niet aan omdat er te veel variabelen zijn. Onderbewust pik je die signalen wel op. Je lichaam geeft dan de antwoorden. Lees verder over: ‘Lichaamsintuïtie; je lichaam heeft het antwoord

Moeite met keuzes maken? Last van je ondermijner? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Pin It
Voor effectieve gesprekken kan het nuttig zijn om onderstaande drie niveau’s van luisteren te onderscheiden. Ze richten zich op de aandacht die je hebt voor de ander, voor jezelf en de impact die we op elkaar hebben in een gesprek.

Eerste niveau van luisteren, aandacht gericht op jezelf: 

Je luistert niet echt. De ander vertelt over zijn vakantie, echter je bent in gedachten bij het moment toen jij zelf op vakantie was. De vragen die je vervolgens stelt zijn om je eigen nieuwsgierigheid te beteugelen eerder dan dat je doorvraagt op het verhaal van de ander. Je bent met jezelf bezig in plaats van met de ander. Dit overkomt je snel wanneer je 'iets vindt van' of emotioneel geraakt wordt door wat de ander vertelt. Het verhaal wat de ander vertelt doet je denken aan een eigen situatie.

Elementen:

 • De ander onderbreken.
 • Je zit in je eigen gedachten bv. wat je vindt, voelt of denkt over wat de ander vertelt.
 • Je bent ongeduldig om eigen verhaal te vertellen. 

Tweede niveau van luisteren, aandacht gericht op de ander: 

De luisteraar is zich bewust van wat er bij de ander speelt, denk aan de emoties, gevoelens maar ook de woorden, gebaren en non-verbale communicatie die bij de ander zichtbaar of voelbaar zijn. Je bent bewust hoe de ander erbij zit tijdens jullie contact.

Elementen:
 • Meeleven met de emoties van anderen.
 • Zien hoe de ander zich voelt.
 • Aandacht voor de non-verbale communicatie zoals gebaren en expressie in het gezicht.
 • Je hoort en ziet wat de ander belangrijk vindt.

Derde niveau van luisteren, bewustzijn van jezelf, de ander en de omgeving

Op dit niveau heb je ook aandacht voor de onderstroom en de impact van de ander op jou en op de ruimte om jullie heen. Je bent je bewust van de subtiele gevoelens die in de energie hangen. Denk aan openheid, terughoudendheid, spanning, enthousiasme etc. die voelbaar is in de ruimte. Je merkt de impact die deze sfeer heeft op jou, de ander en op de ruimte zelf. Je bent je bewust dat deze sfeer wordt bepaald door jullie interactie. (lees ook: De krachtigste persoon bepaalt de sfeer).

Elementen:
 • Aandacht voor de energie in de ruimte.
 • Bewustzijn van de ander en ontspannen aandacht voor alle zintuigen.
 • Je bent je bewust van de impact die jij hebt op de ander
 • Bewust van de impact die de ander op jou heeft.

Bewustzijn in gesprekken

Je kunt je voorstellen dat hoe bewuster je bent in gesprekken, hoe meer signalen en informatie je oppikt. Hoe belangrijker jouw gesprekken zijn, hoe belangrijker het is om bewust te zijn van jouw niveau van luisteren. Zodra je merkt dat je op niveau 1 zit, kun je op schakelen naar niveau 2 of verder naar 3. 

Gesprekken sturen door te luisteren

Als je al deze informatie oppikt is de volgende stap relevant. Hoe ga je om met deze informatie? Negeer ik deze of ga ik deze benoemen? Ga ik feedback geven? Benoem ik hoe ik me voel? Geef ik aan waar ik naar verlang? Ga ik vragen stellen? Of kies ik om op de inhoud te blijven? Of ....? Dat is input voor een andere blog. 


Behoefte aan meer verbinding, diepgang en bewustzijn in gesprekken voor jou of je team? Neem contact met me op. 

Pin It

(On)bewust pik je op hoe de ander zich voelt.

Zo voel je je bij de ene persoon prettig en bij de ander niet. Niet perse omdat je iets 'vindt' van de ander, maar gewoon omdat je lijf mee-resoneert met de ander. Je bent mens, en dus empathisch en pikt de gevoelens en emoties op van de ander, denk aan boosheid, blijdschap, maar ook openheid, enthousiasme, afstandelijkheid, etc. 

Invloed hebben op de sfeer

Aangezien we als mens empathisch zijn en gevoelens oppikken, heb je ALTIJD invloed op de situatie en op de ander. De persoon (of subgroep) met de dominantste gevoelens en emoties binnen de groep en bepaalt de sfeer in een groep. Dat kan dus zowel de stille negatieveling zijn of de uitbundige positivo.

Je energie verliezen

Het is binnen groepen niet altijd eenvoudig om in je eigen energie te blijven. Je komt positief binnen en in no-time zakt je energie niveau tot het nul-punt. Hoe kun je bij jezelf blijven? En je positieve gevoel vasthouden?

Jezelf blijven binnen groepen

Belangrijk om een mate van innerlijke stevigheid te hebben om je eigen gevoel en energie te behouden. Dat betekent dat je in je eigen kracht staat met een mate van autonomie en onafhankelijkheid. Bedenk eens hoe anders dat was in groepen toen je jonger was.

Waarom pik ik gevoelens op van een ander? 

 1. De eerste reden is dat hoe meer aandacht je richt op de ander, hoe meer emoties en gevoelens je oppikt. De vraag die je kunt stellen is: Waarom richt je je aandacht op de ander? Wat wil je van de ander? Waardering? Veiligheid? Goedkeuring? Zodra je dat verlangt, gaat je aandacht naar de ander en neem je een deel van de gevoelens en emoties van de ander over. 
 2. Een andere reden is dat je je eigen negativiteit nog niet volledig geaccepteerd hebt. We hebben in ons allemaal dezelfde emoties en gevoelens, want we bestaan allemaal uit dezelfde aarde. Energie roept energie op. Je hebt geen last van de ander, je hebt last van de reactie van je eigen lijf. Wanneer je de zwaarte onderdrukt of nog niet zo goed kent, zal deze zwaarte je verrassen wanneer deze opduikt. Doorgaans levert dat verzet op, want je wilt de zwaarte niet voelen met als gevolg dat je direct een deel van je lichtheid verliest. 

Bij jezelf blijven

De energie willen veranderen in een groep is een verkeerd uitgangspunt. Dat klinkt al als een daad van verzet met een focus op de anderen. Het eerste wat je dient te doen is bij jezelf blijven, ontspannen aanwezig in je eigen lijf. Voel, ervaar de positiviteit in jezelf, dat is het allerbelangrijkste.

Richt je op je eigen licht, blijf bewust van je eigen lijf, voeten op de grond en ontspannen ademhaling zijn echt dingen die werken. Een gezonde verhouding: 70/80% van de aandacht bij jezelf en 30/20% bij de ander. Hiermee vergroot je je eigen aanwezigheid en kracht in de groep.

Standaard tools voor sfeer-ontwikkeling van het team. 

Er zijn verschillende manieren die ik als teamcoach inzet om teams bewust te maken, onder andere: Feedback geven op gedrag en sfeer, helder maken van sfeer en de impact, onderzoeken wat voor sfeer en gedrag het team wil. Gemeenschappelijke waarden en belangen onderzoeken. Humor, vragen naar een positieve ervaringen en natuurlijk begrip tonen helpt allemaal. Er is nog een andere mogelijkheid....

Hoe je zelf de sfeer bepaalt in de groep. 

Ik wil je graag een andere 'energetische' manier aanbieden die je kunt oefenen. Voor de rationele, nuchtere mens misschien wat vreemd, maar het proberen waard. Met deze methode werk je met intentie, visualisatie en energie. Voor het brein maakt het immers niet uit of je iets visualiseert of daadwerkelijk meemaakt.

Wanneer het beeld wat je hebt en je intentie sterk genoeg is, verandert het brein en verander je je eigen gemoedstoestand en daarmee je impact op de ander.

Drie verschillende oefeningen om de sfeer te veranderen

Dit zijn individuele oefeningetjes die je ook gezamenlijk kunt toepassen. De oefening met de smiley's heeft bij mij zelf wel eens geresulteerd in een dag met veel humor en veel lachen. Of dat toeval was? Mij maakt het niet uit. Probeer ze eens.
 • Ga zitten, wordt bewust van je energieveld (zie het als een ei om je heen), voel en ontspan erin. Zet dan eens bewust allemaal smiley's in je energieveld om je heen. Wees gedurende de gehele dag bewust van de smiley's om je heen. Ook in contact met anderen, stel je jezelf voor dat de smiley's om je heen dansen. 

 • Nodig liefde uit om je heen. Gebruik je fantasie. Misschien is het voor jou een kleur, of stel je je voor dat er engeltjes om jullie heen staan. Misschien dat Jezus zelf in gedachten aanwezig is. Wat ook maar werkt voor jou om het idee en gevoel te hebben dat er liefde is. Gedurende de gehele dag een deel van je aandacht gericht op deze liefde.

 • Adem vanuit je hart de negativiteit in en adem positiviteit (of liefde) uit. Of anders donkerte in ademen en licht uitademen. Begin hier al in de ochtend mee. Start met 10 min bewust ademen. Neem deze intentie de gehele dag mee. 

Als het niet bij de ander iets verandert, verandert het in ieder geval jou iets. Gegarandeerd! Door jouw positieve intentie ben je minder vatbaar voor de energie van anderen en blijf je in ieder geval ontspannen bij jezelf. Mijn ervaring is dat het werkt, ook voor de sfeer in de groep. Laat me weten wat je ervaren hebt...
Pin It
Hier een prachtig voorbeeld waarin empathisch vermogen voorop wordt gesteld in het onderwijs.
Inspirend filmpje...

Pin It
Om op het hoogste niveau te presteren heb je twee basis vaardigheden nodig. Gedurende langere tijd aandacht kunnen houden met tegelijk een ontspannen innerlijke houding. Beiden ontwikkel je met meditatie. 

Focus, aanwezigheid en concentratie

Onder sporters wordt het wel eens ‘in the zone’ genoemd, die plek wanneer je volledig met focus, ontspannen aanwezigheid en concentratie bent. Twijfel en denken ontbreken. Je reageert in het moment precies zoals je al die tijd getraind hebt.

Meditatie is aandacht en een ontspannen houding.

De twee dingen die heel belangrijk zijn om goed te kunnen presteren: 
 1. Concentratie. Je bent alert en ziet wat er gebeurt. Je bent in staat precies op tijd te anticiperen op het volgende wat er gebeurt. Meer met aandacht zijn betekent sneller, beter en effectiever kunnen reageren. Bedenk eens hoe beter jouw werkzaamheden verlopen wanneer je geconcentreerd kunt blijven.
 2. Ontspanning, echter wel met een bepaalde intensiteit. Het gaat over balans. Je kunt wel ontspannen zijn, maar bij teveel ontspanning, wordt je slap en mis je de energie, kracht en de alertheid die nodig zijn. Daarentegen zorgt teveel stress of spanning voor verkramping, wat leidt tot fouten en verkeerde keuzes.

Afleiding en fouten maken

Aandacht is wezenlijk belangrijk, denk bijvoorbeeld eens aan tennis. Wanneer je tussen de rally door aan het boodschappenlijstje denkt, kom je net iets laat voor de volgende bal en maak je fouten. Aandacht is de concentratie die zorgt dat niets je afleidt.

Merk je oordelen op en laat ze los

Het blijvend veroordelen van je eigen fouten (of die van anderen) werkt niet. Je kijkt naar je fouten en leert ervan. Het veroordelen levert irritatie en extra spierspanning op plekken die je niet bewust bent waardoor je de volgende tennisbal net wat minder scherp slaat, net verkeerd voor de bal staat waardoor je deze uitslaat. Dus merk je oordeel op, laat ze los en neem effectieve actie.

Uit de emoties stappen 

Er zijn maar weinig topsporters die elke keer volledig in de irritatie kunnen stappen, deze uiten, kunnen loslaten en volledig gefocust weer klaarstaan voor de volgende bal. John McEnroe was zo’n uitzonderlijk voorbeeld. En stel dat het voor jou werkt? Werkt het voor je collega's? Wat is de impact op de relatie? Dus wees bewust van je oordeel en je emotie en laat ze los.

Presteren op belangrijke momenten

Op belangrijke momenten komt het verschil tussen toppers en subtoppers naar voren. De topper blijft ontspannen. De subtopper begint te denken en verliest 'het moment', de concentratie, 'het nu', met als gevolg kleine spanningen in het lijf. Het lichaam reageert immers direct, de scherpte wordt ietsje minder en kleine foutjes liggen op de loer. In topwedstrijden gaat het immers om een paar punten. 

Meditatie en topsport

De meeste toptennissers leren dit door dag in dag uit de aandacht te richten op een tennisbal. Als vanzelf leren ze de gedachten en oordelen los te laten door de focus op de bal.

Wat je de gehele dag doet, daar wordt je goed in. Wat doe jij elke dag? Neem eens de tijd om te mediteren.
Pin It

Dit zijn ongewone tijden waarin veel subtiele tot grotere angsten zichtbaar worden. Deze uiten zich in de gedachten die je hebt aan: moet ik hamsteren? Zorgen over besmettingen, zorgen over je ouders, de toekomst of je inkomen. Bedenk dat als er dergelijke gedachten zijn, dit komt omdat er onderliggend gevoelens spelen van angst, onzekerheid en onmacht.

Dit is jouw kans om je van deze angsten te bevrijden….

Angsten komen naar de oppervlakte

Of we willen of niet, we worden geraakt en beïnvloed door onze omgeving. Wanneer de omgeving vrolijk en blij is heeft dat effect op onze gemoedstoestand. Een vrolijke omgeving zorgt dat onze eigen innerlijke vreugde meer naar de oppervlakte komt.

De tijden van corona hebben zo ook hun effect. De angsten van de mensen om je heen zorgen voor een veld van onzekerheid en angst. Zeker nu er in de gehele wereld zoveel mensen in onzekerheid zijn zorgt dat jouw eigen emoties en gedachten die te maken hebben met angst ook naar de oppervlakte komen.

De oorzaak van jouw angst is niet het Corona-virus

Misschien denk je dat de oorzaak van deze gedachten en emoties iets te maken hebben met het corona-virus. Dat is echter niet zo. Als je goed naar jezelf kijkt en deze emoties en gedachten observeert zal je beseffen:

 • Deze (angst) gedachten die jij NU hebt, heb je niet voor het eerst
 • De (angst)gevoelens en emoties die je NU voelt, voel je niet voor het eerst

Wat zijn jouw angsten?

De een zal deze periode bang zijn voor de dood, de ander voor het verlies van inkomen. Weer een ander zal bang zijn voor de eenzaamheid of misschien ben je bang voor het verlies van vrijheid. Deze angsten waren er al. Ergens waren ze opgeslagen diep in je onderbewuste en komen ze nu naar de oppervlakte, zo sterk dat ze nu bijna tastbaar zijn.

Hoe omgaan met je emoties en gevoelens

In feite zijn er twee manieren om om te gaan met jouw gevoelens van onzekerheid.
 1. Doe-modus. In deze modus ga je weg van je gevoel door te denken, piekeren en veel te doen. Je zegt tegen je brein dat de angst gerechtvaardigd is. Aangezien het brein steeds beter wordt in wat het doet, leer je je brein dat jouw automatische gedrag gerechtvaardigd is en de angst reëel is. Bij elke actie uit angst voed je de angst.
 2. Zijn-modus. In deze modus observeer je de angst zoals deze is. Je observeert je gevoelens en je gedachten (ipv erop te reageren). Door te observeren geef je het brein het signaal dat deze angst niet relevant is. Je leert het brein dat je niet op de angst hoeft te reageren, echter deze kunt laten voor wat het is.  

Waarom nu transformeren?

Nu is de kans omdat het niet vaak voortkomt dat de gehele wereld in deze zelfde angst energie zit. Dat betekent dat ook in jou deze onzekerheden (angsten/emoties/energieën) meer aan de oppervlakte zullen zijn. Hierdoor heb je de kans om directer en eenvoudiger je eigen (vaak onderbewuste) angsten direct in de ogen aan te kijken. Over een paar maanden is deze kans voorbij en zakken de angsten weer in de diepere laag van je onderbewuste.

Van angst naar innerlijke rust

Dus wat te doen? Neem de tijd om je angsten en bijbehorende gedachten en gevoelens te observeren. Ga eens zitten en observeer de gedachten, gevoelens en fysieke gewaarwordingen die nu aanwezig zijn. Wanneer jij in staat bent de angsten en onzekerheden te observeren ben je al aan het transformeren. Wanneer je in staat bent vanuit een ontspannen houding en lichaam dit te doen heb je weer een extra stap gezet. Dit is echter niet noodzakelijk.

Blijf erbij bij wat je voelt en ervaart........wanneer straks het corona-virus verdwenen is en de omgeving weer uit de angst stapt, zal je merken dat er een dieper niveau van rust en ontspanning is. Je voelt innerlijke rust, dieper dan je die voorheen voelde.

 

Pin It