Ik merkte dat die nieuwsberichten over ‘The Voice’ in mijn gedachten ergens bleven hangen. Ik besefte wat me raakte…’grenzen’. Toen ik dieper ging voelen merkte ik de pijn op van alle keren dat er iemand bij mij over mijn grenzen was gegaan. Die keren dat ik aangeraakt werd, maar het niet prettig vond. Dat ik iets voelde maar iemand daar overheen walste. Dat iemand iets zei wat ik niet fijn vond. Of ik had een mening en er werd niet naar geluisterd.

Ik doe het zelf ook

Maar nog pijnlijker besefte ik me dat IK het ook zelf was. Al die momenten dat IK zelf over mijn eigen grenzen ben gegaan. Al die momenten dat iets niet helemaal goed voelde, maar ik het toch deed. Au….pijnlijk. Of dat iemand iets deed naar mij toe, maar ik er niets van zei of niets daarvan kon zeggen omdat ik niet wist hoe.

Want ik kan natuurlijk de bal bij Dhr. B. of Dhr. Rietbergen leggen en boos op ze zijn. Echter ergens weet ik dat ik niet boos op hen ben. Ik ken ze niet. De werkelijke boosheid die ik voel zijn mijn herinneringen aan al die keren dat er over mijn grenzen gegaan is. Het zijn de diep opgeslagen emoties die wakker worden wanneer ik deze nieuwsberichten lees.  

Grenzen voelen

We hebben een maatschappij waarbij grenzen structureel overschreden worden. Denk jij dat je goed je grenzen kunt aangeven? Waarom denk je dat er zoveel burn-out gevallen zijn in Nederland?!? Een klassiek voorbeeld van naar je hoofd luisteren en niet de grenzen in je lijf volgen. Je lichaam geeft ook aan dat je die laatste zak chips niet open moet trekken. De structurele stress in je lijf geeft echt aan wanneer je werk doet wat niet helemaal past. En emoties geven aan wanneer je in situaties zit die je wilt veranderen. 

En voor diegene die zijn eigen grenzen niet kent. Als jij je eigen grenzen niet helder hebt, hoe weet jij dan dat je niet over grenzen van anderen gaat? 

Dus ik ben ook blij!

Waarom ik blij ben is dat het nu in het nieuws komt. We worden wakker. We gaan al generaties over grenzen heen en laten het gebeuren. En nu is het klaar, we zetten het systeem in het licht. En het is klaar omdat we ons veilig genoeg voelen om de grens te trekken. En hoe veiliger we ons voelen, hoe meer we kunnen ontspannen, hoe meer we voelen en dus ook de grenzen die we hebben. Dat betekent verandering.

Neem je eigen verantwoordelijkheid

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel en ook je eigen pijnen. Want die komen naar boven wanneer je over deze ervaringen hoort. Je eigen herinneringen komen naar boven en misschien ook het besef dat jij ook vaak over je eigen gevoel heen stapte of over het gevoel van de ander. Of dat je je niet veilig voelde om je grenzen aan te geven of dat helemaal niet kon. Dit proces start met het erkennen van je eigen pijn. De start misschien wel van een landelijk verwerkingsproces...

Ga het gesprek aan

En vervolgens spreek je uit. Open het gesprek over wat je de pijn die je voelt en ook over wat je werkelijk wilt, niet wilt, verlangt of fijn vindt. Ook als het nu nog niet relevant lijkt. Start de dialoog hoe je wilt dat de ander met je omgaat. We moeten transparant hierin zijn en open. Zie je de potentie in van deze gesprekken? Ook met je collega’s! Zie je wat voor moois dit kan brengen?

En natuurlijk is dit lastig, soms kwetsbaar of pijnlijk. Maar het is nu ook de tijd. Wanneer anders?

Pin It
De gedachten die we hebben zijn zeer bepalend voor ons gedrag, de keuzes die we maken en ons gedrag. 

De last van ons denken

Wat is het denken? Waarom produceert het denken zoveel gedachten? Wat heeft het denken nodig om te stoppen met piekeren? Dit en meer vragen in Wat is denken? Met denken in gesprek

Heb je last van het denken? Dan heb je last van je eigen oordelen. Oordelen zijn het gevecht tegen de situatie zoals deze is. Blijkbaar vind je dat er iets er niet mag zijn, of iets anders moet of mag zijn.

De gevolgen van onze oordelen

De oordelen leveren ons emoties op. Boosheid, angst, blijdschap of verdriet. Dat is op zich niet zo erg, wanneer we deze emoties kunnen aanvaarden. De last ontstaat wanneer we vechten tegen onze emoties en tegen de gedachten die we hebben. Het gevolg is een eindeloos gevecht tegen gedachten en emoties wat nooit stopt.
We vechten tegen het vechten. We worden emotioneel omdat we emoties ervaren. We piekeren over het piekeren. Weg innerlijke rust en weg ontspanning.

Lees verder over gedachten:

Pin It

Je gevoel volgen

Iedereen kent het wel. Je gevoel zegt dat je iets wilt, je hoofd zegt echter iets anders. Overtuigingen komen op... Bang voor dit of bang voor dat, waardoor je niet meer doet wat je eigenlijk wel wilt. Gedachten roepen allerlei emoties op, waardoor het lastig is onderscheid te maken tussen alles wat je voelt. 

Vertrouwen op wat je voelt

Keuzes maken wordt steeds gemakkelijker, wanneer je direct je eerste gevoel volgt. Hoe meer je in je gevoel zit, hoe duidelijker en hoe gemakkelijker je keuzes kunt maken.


Zelf heb ik zo een boek kunnen schrijven. Heb me niet laten tegenhouden door alles wat in mijn hoofd opkwam. Er werden in de eerste 5 maanden 1000 exemplaren verkocht... Wauw...
Een paar jaar geleden kocht ik een piano. Mijn hoofd zei: 'Je kunt pas een piano kopen als je echt goed kunt spelen' en ‘Als je iets koopt, moet het wel functioneel en nodig zijn’.   Gevolg was dat ik  met een enorme weerstand op weg ging om de piano te bekijken. Ik zei tegen mezelf: 'Als ik daar ben, ga ik achter de piano zitten en kijk ik hoe ik me voel'. Ik voelde me  blij... Wauw... Ik heb de piano gekocht en lessen genomen. Het was en is geweldig om te spelen. De piano voegt nu, een aantal jaar later, nog steeds toe aan mijn geluksgevoel. 

Gelukkig worden door je gevoel te volgen

Je wordt werkelijk gelukkiger, als je echt doet wat je hart je NU ingeeft, wat je in het NU voelt.
Het gaat niet over geautomatiseerd snel denken, wat weer andere emoties en gevoelens oproept, of luisteren naar wat je hoofd herproduceert, wat je ouders of omgeving ooit gezegd hebben. Zij kunnen nee zeggen tegen jouw ideeën of tegen jouw gevoel. Dat zegt niets over jouw verlangen. Dat zegt iets over hun beperkingen en limieten. 
Daar kom je alleen achter als je gaat voelen. Dat vraagt lef... Voelen wat er is, zodat je de ruis uit je hoofd loslaat. Je wordt er een blij en gelukkiger mens van.


Pin It

Een paar jaar geleden ontmoette ik voor het eerst een ‘complotdenker’. Nu ben ik als coach gewend om te luisteren, maar het lukte echt niet. Ik kon NIET naar hem luisteren. Totaal niet. Ik blokkeerde volledig. Later besefte ik me waarom dat was.

Het had niet zozeer te maken met de inhoud, want ik ben razend nieuwsgierig naar het hoe en waarom iemand zo denkt. Er waren twee redenen dat ik niet kon luisteren:

Reden 1: De emotie!

Hij was zo boos terwijl hij zijn visie deelde dat ik niet kon luisteren. De emotie was zo intens dat ik blokkeerde. Als vanuit een automatisme merkte ik dat ik stopte met luisteren wat hem alleen maar bozer maakte omdat hij zich niet gehoord voelde.

Later besefte ik dat dat kwam omdat ik me onveilig voelde bij hem door zijn enorme boosheid. En luisteren kun je niet als je je onveilig voelt.  

Reden 2; De inhoud!

Ik merkte dat de inhoud van zijn verhaal (ik zal je de details besparen) zo heftig waren dat ze buiten mijn beeld van de werkelijkheid vielen. Hij vertelde me onder andere dat de overheid niet te vertrouwen was, het nieuws gecensureerd was, dat we gemanipuleerd werden etc, etc. Ik merkte dat ik deze informatie niet kon toelaten.

Later besefte ik me dat ik ergens mijn veiligheid zocht bij de overheid. Als ik zijn ideeën zou toelaten, zou dat betekenen dat ik niet meer veilig ben. Het ging dus niet over de inhoud, maar wederom mijn gevoel van veiligheid. Ook dit betekende dat ik niet kon luisteren.

Luisteren naar elkaar.

Bovenstaande merk ik nu ook op in gesprekken die anderen met elkaar hebben. Zodra er een discussie plaatsvindt over Covid gaat de ademhaling, de emotie, het volume en snelheid van praten omhoog. De ontspanning verdwijnt omdat het onderwerp zoveel onveiligheid oproept. Nog al logisch dat we niet meer naar elkaar kunnen luisteren.

Of denk je dat jij wel echt luistert als de ander over dit onderwerp praat? Check je lijf!

Veiligheid creëren.

Dus het eerste wat we moeten doen is veiligheid creëren in onszelf. Dan bedoel ik dat je het echt moet vinden in jezelf. Dus niet buiten jezelf,  bijvoorbeeld:  

  • Voor de pro-vaxer: ‘Als ik me vaccineer’ ben ik gezond en veilig voor Covid.
  • Voor de anti-vaxer: ‘Als ik me niet vaccineer’ ben ik gezond en veilig voor de bijwerkingen

In beide gevallen leg je jouw gevoel voor veiligheid buiten jezelf. Als je dat doet betekent dat deze discussie altijd onveiligheid op zal roepen en we niet meer kunnen luisteren naar elkaar. Zoek dus veiligheid bij jezelf. En dat is rete-lastig! Want je denkt op dit moment: alleen de vaccinnatie kan me veiligheid brengen, echter de anti-vaxer denkt: alleen niet-vaccineren houdt me gezond en kan me veiligheid brengen.

Echter voel je je nu veilig met een vaccin? Voel je je nu veilig nu je geen vaccin hebt? Volgens mij niet helemaal, dus je ziet al dat dit een illusie is. 

Je bent veilig!

Onthoud dat je NU op dit moment je veilig bent. Jouw ‘mind’ zal je vertellen dat je nu niet veilig bent, maar dat is niet waar. Je ‘mind’ haalt ideeën over een fatale toekomst naar het NU. Laat de toekomst even voor wat het is en ontspan. Pas als je je ontspannen en veilig voelt, zul je in staat kunnen zijn contact te maken met je eigen innerlijk weten wat je vertelt wat te doen.

Hoe moeten we communiceren met elkaar?

  • Geef erkenning aan je eigen gevoel voor onveiligheid
  • Merk op als je stellig wordt, sneller gaat praten of als er gedachten en emoties opkomen
  • Geef aan als het lastig voor je is om te luisteren
  • Geef aan waarom het zo lastig voor je is
  • Of benoem als je ziet dat het lastig voor de ander is. 
  • Stop even als je niet kunt luisteren en ga pas verder als het oké is voor je.
  • Bespreek de gevoelens van onveiligheid met elkaar voordat je de inhoud ingaat.
  • Praat vanuit rust
  • Houd rekening met de gevoeligheid van de ander
  • Geef jouw informatie in hapklare brokjes
  • Check of de ander de informatie kan binnenlaten voordat je meer informatie geeft
  • Wees geduldig
  • Ga de ander niet overtuigen, waarom zou je immers? Jij voelt je toch veilig?
  • Leg de informatie die je hebt voor je neer zodat de ander het kan pakken als hij daar klaar voor is. En als de ander informatie voor jou heeft, luister er naar.

Waarom deel ik dit verhaal?
De wereld heeft ontspanning nodig. Vanuit onveiligheid kun je geen goede keuze maken, je kunt niet (echt) luisteren en al zeker niet naar jezelf of je innerlijke kompas! Zoek dus als eerste je eigen veiligheid op, dan pas sta je open om de informatie tot je te nemen en kun je nadenken. 

Wat betreft het verhaal met de complot-denker. Doordat ik niet meer kon luisteren kon ik ook de kloppende dingen niet horen die gezegd werden. Ik ben na het gesprek zelf op onderzoek gegaan. Ik wil je dus ook niet overtuigen met wat ik op dit moment vindt. Ik nodig je als eerste uit om te ontspannen en vervolgens zelf op zoek te gaan en informatie tot je te nemen om die beweging te maken die bij je past.

Vanuit emoties zoals angst ontstaat er rechtlijnigheid, goed of fout, links of rechts. Echter het is genuanceerd in mij en ook in jou. Ik nodig je uit om te ontspannen en je eigen nuance op te zoeken.



Pin It

Kun je vertrouwen op je intuïtie en gevoel in deze tijden van onzekerheid en onveiligheid? Ik zeg je…..Juist nu! Vertrouw op je gevoel. Ik zie de pro-wetenschappers al reageren. ‘Daar heb je het gevoelsargument weer. Het gaat om de ratio! Argumenten!’ 

Mijn antwoord daarop: Rationele mensen kiezen ook op gevoel. Ze hebben echter meer argumenten nodig om een goed gevoel te krijgen. Ai, pijnlijk maar waar! Ik zie de reacties op dit artikel al voor me.

Keuzes maken vanuit je emotie

Keuze maken op basis van je intuïtie betekent niet keuze maken op het eerste wat je voelt. Je maakt immers niet je beste keuze vanuit angst. Want wat doe je als je bang bent? Als eerste richt je de aandacht naar buiten naar het eerste wat jouw veiligheid kan bieden. Om te overleven  op korte termijn werkt het, echter op lange termijn is angst een slechte raadgever. Bij angst vernauwt je bewustzijn, hormonen racen door je lichaam. Het overzicht en de creativiteit om voor de lange termijn de optimale keuze te maken ontbreekt dan. Zit je vol stress en spanning op dit moment? Maak dan nog geen keuze!

Hoe heb jij je keuze gemaakt afgelopen tijd?

Ik vond het met tijden behoorlijk spannend. Jij vast ook. Denk eens na wanneer jij de aandacht naar buiten hebt gericht op zoek naar zekerheid en veiligheid. Bij wie ging jij te raden? Bij de overheid, je vrienden, het nieuws, het wetenschappelijk onderzoek of je ouders? Dat is logisch, echter het betekent maar een ding, dat je je onveilig voelde en niet meer vertrouwde op jezelf. Je bent letterlijk en figuurlijk de verbinding met jezelf en je innerlijke kompas verloren.

Zoek ontspanning

Stap een is om je veilig en ontspannen te voelen. Pas dan ben je in staat om te voelen. En dat is nogal een uitdaging deze tijd . En met voelen heb ik het niet over emoties. Onthoud:

Zit je sterk in een emotie, dan kun je niet luisteren.

Niet naar een ander, maar al zeker niet naar jezelf. En als je toch luistert wanneer je bang (of boos) bent,  ben je zeer, zeer selectief. Zeker weten dat je dit herkent. En dat is precies het probleem deze tijd. De meeste mensen zitten vol angst of boosheid. Met als effect dat de mensen selectief informatie tot zich nemen. En hoe kun je dan luisteren naar jezelf?

Hoe moet ik kiezen vanuit mijn intuïtie?

Wees als eerste bewust dat je bang of boos bent. Er zijn emoties en gedachten. Merk ook op wanneer je stellig reageert op iemand met een andere mening. Besef dan dat je niet meer open staat. Je bent niet echt aan het luisteren, ook al denk je misschien van wel. Dit observeren geeft direct wat ruimte. En stel je eens de volgende vragen:

  • Wanneer heb ik mijn (zelf)vertrouwen buiten mezelf gelegd?
  • Kan ik ontspanning voelen als ik de aandacht naar binnen richt?
  • Wat heb ik nodig om op mezelf te kunnen vertrouwen?

Intuïtie is innerlijk weten, inzicht zonder nadenken. Dus neem gerust alle informatie tot je. En richt de aandacht naar binnen. Je weet dat je de juiste keuze hebt gemaakt, wanneer er rust en vertrouwen is. Intuïtie is subtiel, schreeuwt niet en wacht rustig tot jij luistert.  

Pin It
Deze blog is voor mensen die last hebben van prikkels uit hun omgeving of last hebben van wat ze voelen en ervaren in het bijzijn van andere mensen. Ze ervaren zoveel gevoelens en emoties dat ze dit niet snel kunnen loslaten en hier vervolgens last van hebben.
Voorbeeld:
Er is iemand in de buurt die ontzettend negatief is. Wanneer jij contact hebt met deze persoon voel je de intense negativiteit. Wanneer je thuis bent merk je dat je er nog steeds last van hebt. Het kost je bakken met energie en het lukt je niet direct om deze negativiteit los te laten

Omgaan met hooggevoeligheid

Ik wil even voorbij gaan aan de oorzaken en redenen van hooggevoeligheid. Laten we het direct hebben over hoe jij ervoor kunt zorgen dat je van jouw gevoeligheid geen last meer hebt zodat je jouw gevoeligheid kunt inzetten als kracht.

Twee aspecten van hooggevoeligheid.

Jouw gevoeligheid bestaat uit twee aspecten. 
  • Het voelen en ervaren
  • De weerstand tegen wat je voelt en ervaart
Allereerst enkele belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen. Kun jij onderscheid maken tussen wat je voelt en de weerstand die je er tegen hebt? Waar heb je meer last van? De weerstand er tegen of het voelen en ervaren zelf? 
 

Je hebt last van je eigen weerstand, niet het gevoel zelf. 

Grote kans dat je niet precies het verschil ervaart tussen het voelen en de weerstand. Ik kan je vertellen dat je niet zo zeer last hebt van het voelen, echter dat je last hebt van de weerstand tegen het voelen.

Het gevoel kun je niet veranderen. De weerstand ertegen wel. De weerstand blijkt doorgaans veel meer te zijn dan mensen achteraf beseffen.

Het effect van weerstand tegen je gevoel

Er zijn twee belangrijke effecten van jouw weerstand.

  1. Je zet het gevoel vast. Emotie is als water. Het effect van dit gevecht is dat de emotie niet kan wegstromen en je daardoor langer (of zelfs blijvend) met dit gevoel blijft zitten. 
  2. Je ervaart alles meer intens. Denk eens niet aan roze olifant? Wat gebeurt er dan? Je gaat hier juist meer aandacht aan geven. Hoe meer aandacht je jouw emoties geeft, hoe meer je ervaart. 

Op je gemak met je ongemak 

Voelen is net als horen, zien, ruiken, proeven of het hebben van gedachten. Het zijn allemaal sensaties die komen en gaan. Echter ooit heb je besloten dat je dit specifieke gevoel echt niet prettig vind en het liever niet meer wil voelen. Misschien dat je als kind het gevoel niet kon verwerken. Feit is dat je op dit moment weerstand hebt tegen dit gevoel. 
 
Je kunt leren weer te ontspannen in deze ervaring. Met andere woorden, je kunt leren op je gemak te zijn met je ongemak. Met als gevolg dat het je het gevoel niet meer vast zet, maar ruimte geeft.
Hoe zou het voor jou zijn als de intensiteit van jouw gevoelens met 10% of 20% afneemt, 50% of zelfs helemaal verdwijnt? 

Je eigen gevoel omarmen

Wat doe je als je met een hamer op je vinger slaat? Je brengt je andere hand koesterend om je zere vinger en geeft je vinger liefdevolle aandacht. Toch doen we dit niet als we 'nare' gevoelens of emoties hebben. In plaats van onszelf liefdevolle aandacht te geven, veroordelen we onszelf, we balen dat we ons zo voelen en worden weer verdrietig omdat we balen.

Kortom, we vechten tegen wat we voelen. En dat werkt niet wanneer het gaat om emoties en gevoelens.....elke emotie waar je tegen vecht komt sterker terug. Wanneer hooggevoelig bent, dan is jouw noodzaak om hiermee om te leren gaan het grootst. 
 

In 7 stappen omgaan met je gevoelens

  1. Wat moet je doen? 
  2. Merk op wat je iets voelt wat je niet wilt voelen. 
  3. Merk de weerstand op die je ertegen hebt.
  4. Ga met liefdevolle aandacht naar de plek waar in je lijf je dit ervaart. Weersta de neiging om te gaan denken en hier tegen te vechten.
  5. Blijf met liefdevolle aandacht bij deze fysieke plek. Het helpt om deze plek te onderzoeken en hier in jezelf woorden aan te geven. Voelt het hard, zacht? Beweegt het, of is het star? Hoe groot is het? Stekend of kloppend? Etc...
  6. Blijf met liefdevolle milde aandacht bij deze plek en benoem in jezelf elke verandering die je waarneemt. 
  7. Verandert het gevoel of sensatie na 5 minuten niet? Ontdek of je er weerstand tegen hebt. Merk je dat je baalt van dit gevoel? Wil je het gevoel toch stiekem weg hebben? Geef toe aan jezelf dat je er weerstand tegen hebt. Ga naar stap 3, naar de plek waar je deze weerstand ervaart. 
     
De ervaring leert dat elke emotie uiteindelijk verandert en verdwijnt. De enige reden dat het niet verdwijnt is dat er een (onbewuste) weerstand tegen blijft bestaan. Het ontdekken van deze weerstand en deze toelaten is dan de eerste stap. 
 

Ervaren dat het werkt?

Het kan zijn dat je de oefening gedaan hebt en deze niet werkt. Dat komt omdat je ergens toch in je hoofd (lees: weerstand) blijft zitten. De oefening in tweetallen doen helpt hierop. De ander kan je helpen om je uit je hoofd te houden door je met aandacht bij je lichaam te houden en steeds te vragen wat je voelt in het moment.

Lukt het nog niet? Neem contact op met me. Je kunt in korte tijd ervaren dat het werkt.  Je kunt in een persoonlijk sessie ervaren hoe jij meer ontspannen kunt zijn met wat je allemaal voelt en ervaart. Neem contact op voor een eerste kennismaking. Bel Luc op 06-46394565
Pin It