1. Minder stress!

Stress ontstaat vaak onbewust zodat we pas thuis ervaren dat ons lijf vol spanning zit. Wanneer je met aandacht bent, ervaar je exact het moment en de omstandigheden dat de stress ontstaat zodat jij stappen kunt zetten om deze stress niet te laten ontstaan en een andere keuze te maken.

2. Je wilt iets veranderen, maar het lukt niet.

Je hebt besloten om te leren accepteren omdat je eindelijk beseft dat je de situatie toch niet kunt veranderen. Mindfulness meditatie helpt je om te zijn met wat er is. Bepaalde dingen zijn er nu eenmaal. Het lijden ontstaat door te vechten tegen wat er is.

3. Het is gratis

Meditatie is aandacht en aandacht heb je en jij bepaalt hoe jij je aandacht richt. Natuurlijk zijn trainingen en boeken zeer nuttig om je te begeleiden, maar als jij met aandacht bent of aan het mediteren, kost het je niets

4. Het is wetenschappelijk bewezen dat het werkt.

Veel mensen willen weten dat iets werkt voordat ze het doen. Bij deze: het is bewezen dat het werkt! Ook voor mensen die angstig, depressief zijn of zware pijnklachten hebben, ervaren verlichting en verbetering van hun situatie.

5. Het vergroot je zelfvertrouwen.

Door mindfulness meditatie train je je aandacht, je wordt scherper en helderder in wat je ziet en voelt. Je leert te vertrouwen op je eigen ervaringen in het hier en nu zodat je niet meer hoeft te vertrouwen op je gedachten (die gebaseerd zijn op ervaringen uit het verleden) Wanneer je steeds meer kunt zijn met hoe jij je voelt en hoe helderder je ziet en snapt wat je voelt, hoe groter je zelfvertrouwen.

6. Je wilt gelukkig worden.

Blijkbaar ben je niet tevreden met hoe het nu met je is. Als je je ‘negatieve’ emoties niet meer kunt of wilt ervaren kun je over het algemeen ook de ‘positieve’ emoties niet meer ervaren. Wanneer je je niet meer verzet tegen de emoties die je hebt, zul je merken dat het leven gemakkelijker wordt en je meer gevoelens van geluk en tevredenheid gaat ervaren.

7. Mindfulness meditatie kan altijd en overal.

Waar jij gaat, daar gaat je aandacht. Jij kunt overal en altijd met aandacht zijn, als je ervoor kiest. Op dit moment kun je dit met aandacht lezen zonder dat je met je gedachten afdwaalt.

8. Je wilt minder impulsief reageren.

Je reageert impulsief omdat je emoties zo intens zijn dat je er wel op moet reageren. Wanneer je met aandacht bent, zul je ervaren dat er eerst een prikkel is, dan een eerste gevoel, een gedachte, emoties en vervolgens kunnen verschillende gedachten en emoties elkaar opvolgen. Dit gebeurt binnen 1 seconde! Door met aandacht te zijn, kun je leren om bij de eerste prikkel al een andere keuze te maken.

9. Praktisch en toepasbaar

Het is praktisch en gericht op effectief trainen van het brein. Het is ontdaan van alle spirituele rituelen. Een kaarsje, muziek of een boedha zijn niet nodig om de effectiviteit van meditatie te ervaren.
Ik hoef natuurlijk niet alle teksten zelf te verzinnen. Een leuk artikel wat ik vond gaat over onderzoek dat aantoont dat afdwalende gedachten leiden tot ongelukkige gevoelens. Onderaan dit stukje een linkje naar de tekst.

Waarom piekeren we?

ANGST omdat we de neiging hebben om alles onder controle te houden. Denk bijvoorbeeld aan alles goed willen doen of dat het leven precies zo zou moeten lopen als jij in gedachten had. (is dat mogelijk?)

Waar piekeren we dan over?

 • 40% dingen die zich nooit zullen voordoen
 • 30% over dingen uit het verleden
 • 22% gaan over triviale dingen die eigenlijk de moeite niet waard zijn
 • 4% over dingen waar we niets aan kunnen doen
 • 4% over dingen waaraan we wel iets kunnen doen
 • (Bron: The Nation, 1999)

Piekeren is het vermijden van emoties en gevoelens

Bedenk dat je er iets aan kunt doen. Besef dat als je veel piekert, er onder de oppervlakte emoties zitten. Emoties zijn de magneet waarop de gedachten steeds blijven terugkomen. Vraag jezelf af welke emoties erbij jou aanwezig zijn als je piekert.

Het piekeren is de beste strategie om deze emoties niet te hoeven voelen. Je zit in je hoofd en gaat weg van je lijf en je emoties. Onbewust ben je daarmee de emoties en gevoelens die je voelt aan het vermijden. Met een hele hoop onrust als gevolg. 

Oplossing voor het piekeren?

Zodra je de emoties erkenning geeft en werkelijk toelaat zullen ook de gedachten die erbij horen verdwijnen. Minndfulness coaching is een mooie manier omdat te doen. Je kunt je brein ook zelf trainen door middel van meditatie. Er is hoop :) 

Lees hier het artikel over de wetenschappelijke resultaten.
Het lichaam weet alles. Voordat je een besluit neemt geeft je lichaam het al aan. Trillende benen, spontane glimlach, spanning in je buik, droge mond, een (on)aangenaam gevoel, etc. Het lichaam is transparant en zo prachtig als je ziet wat het door middel van de zogenaamde non-verbale communicatie aangeeft. Deze is van buiten zichtbaar voor mensen die daar oog voor hebben, maar is vooral van binnen voelbaar voor diegene die daar aandacht voor hebben.


Geen bewustzijn van het lichaam

Wanneer het lichaam volkomen ontspannen is, dan valt elke extra spanning op die ontstaat, hoe subtiel ook. Deze informatie is onmisbaar om de juiste beslissing te kunnen nemen. We zijn vergeten om het lichaam te gebruiken, terwijl juist hierdoor de analyses vanuit ons hoofd worden ondersteund en scherper zullen worden.

Ratio niet geschikt voor complexe beslissingen

Zeker bij het nemen van complexe beslissingen is de ratio niet geschikt, maar geven fysieke ervaringen de doorslag. Iedereen herkent dit wel dat bepaalde ontmoetingen met sommige mensen of op bepaalde plaatsen direct (on)aangenaam zijn. Ontwikkel je intuïtie en je leert deze signalen te herkennen, interpreteren en hierop te reageren.

Mindfulness: aandacht voor wat er is.

De meeste mensen hebben zoveel stress, dat de extra spanning die door een bepaalde gebeurtenis ontstaat niet eens wordt opgemerkt. Dat is ook de reden dat er een grote hoeveelheid burn-out gevallen zijn in Nederland. Het lichaam geeft keer op keer aan dat de grens is bereikt. Als het lichaam niet ontspant na het ervaren van emoties en gevoelens, zetten deze emoties zich vast in het lichaam. Het lichaam kan maar een maximum hoeveelheid aan. Dus als jij niet naar je lichaam luistert, zorgt het lichaam er wel voor dat je luistert bv. door het creëren van ziektes of zelfs een volledige burn-out.

Intuïtie: vertrouwen en zelfkennis

Uiteindelijk gaat het om zelfvertrouwen en zelfkennis. Ken je je eigen lijf, de signalen en durf je hierop te vertrouwen. Je hoeft dan niet terug te vallen op de ratio die niets anders doet dan herkauwen van ervaringen uit het verleden, vergelijken, oordelen en analyseren. Uiteraard ben ik voorstander van trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en het doen van bewustzijnsoefeningen zoals mindfulness meditatie. Ook Yoga helpt om fysiek lichaamsbewustzijn en ruimte te creëren in het lichaam dat dagelijks veel spanningen te verduren krijgt.

Het lijkt misschien eenvoudig, echter durf je ratio maar los te laten om te vertrouwen op je intuïtie, wat je voelt en ervaart? Geen gemakkelijke opgave wanneer je je gehele leven niets anders hebt gedaan dan je ratio gebruiken. Je vertrouwen zal zich meer en meer zal ontwikkelen als je eenmaal de eerste stap hebt gezet.
Voordat je verder lees. Bekijk het filmpje (1 min) eens....

Bovenstaand filmpje geeft mooi weer hoe een (onbewuste) focus je belemmert om dingen te zien eigenlijk duidelijk aanwezig zijn. De vraag komt dan (bij mij) natuurlijk op: wat zien we nog meer niet in het leven wat zo duidelijk is?

Overtuigingen beïnvloeden je waarnemingsvermogen

Onbewust richten we ons op datgene wat belangrijk voor ons is, echter zien we dan vaak niet de andere kant van het verhaal. Met andere woorden: de overtuigingen die we hebben, zorgen ervoor dat we duidelijk kunnen waarnemen wat we geloven en wat belangrijk voor ons is. We zien echter maar een deel van de werkelijkheid, de andere kant is minder zichtbaar en voor sommigen zelfs onzichtbaar. De overtuigingen zijn de filter waardoor we naar de wereld kijken.

Overtuiging bepaalt je gedrag

Geloof je bijvoorbeeld dat je niet gewaardeerd wordt (bijvoorbeeld op je werk of Prive), dan is dat juist wat je (veel) ziet. De waardering is ook aanwezig, echter deze valt je minder op omdat je daar niet op let. Daarnaast zorgt de overtuiging ook dat je gedrag verandert (denk aan mimiek, houding, intonatie, etc), waardoor de omgeving anders op je gaat reageren. Je overtuigingen versterken dat wat je ziet en ervaart. 

Wat is jouw waarneming?

Hierboven geef ik een voorbeeld van een overtuiging. Welke overtuigingen heb jij? Wat vind jij van jezelf en van anderen? Hoe kijk jij naar de wereld? Wees eens met aandacht in gesprekken. Let eens op door welke bril jij naar de wereld kijkt. Wat valt jou op als je met mensen in gesprek bent of als je mensen ontmoet? Ga eens na welke andere kant van de medaille je niet, of minder ziet.

Zijn met jezelf, kun je dat?

In deze maatschappij is het een uitdaging om met jezelf te zijn. Je bent nooit alleen in deze drukke, dynamische omgeving. Denk aan: tv, radio, internet, andere mensen, etc. Er zijn enorm veel prikkels om ons heen die de zintuigen stimuleren om te bewegen, er op te reageren en in actie te komen. We zijn niet meer gewend stil staan en te ervaren hoe het is om met onszelf te zijn, zonder prikkels van buitenaf.

In de stilte hoor je jezelf

Het moment dat er rust en stilte is, ga je werkelijk ervaren hoe het met je is. Het is niet dat de mensen de stilte niet aankunnen, het zijn de emoties en gevoelens die naar boven komen in de stilte die zo lastig is. Vaak onbewust zetten ze de tv of radio aan omdat ‘ze het zo saai of stil vinden’. Ze zijn zich dan niet gewaar dat het de spanning en onrust in hun lijf is die ze tot deze actie aanzet. De stilte om je heen zorgt dat je de herrie, rumoer en onrust van je lijf gaat horen.

Luister naar het lichaam

Neem eens een moment om rust om te ervaren hoe het met je is voordat je in beweging komt. Adem drie keer rustig in en uit en word gewaar van je lichaam en de spontane spanning of ontspanning die je ervaart in je lijf. Misschien geeft je lichaam wel aan wat het wil doen. Eerder naar bed, een korte pauze nemen als je op je werk bent, behoefte om naar de sauna te gaan, een wandelingetje, behoefte naar fysiek contact, etc.

Je zult nog verbaasd zijn wat je tegenkomt.
Wanneer ik trainingen geef voor startende ondernemers, zijn de verschillen heel duidelijk. De pensioen-adviseur zegt heel fel: “je moet eerst een pensioen opbouwen’, de marketing-man zegt bijna boos:”om succesvol te zijn moet je kijken naar de behoeftes van de consument’. De advocaat zegt met nadruk: ‘Succes begint bij goede algemene voorwaarden. De call-centre specialist zegt: 'je moet bellen voor succes' en de trainer zegt 'nee, persoonlijk contact is het allerbelangrijkste’. Iedereen blijft anders te kijken naar ondernemerschap.

Ontdek jezelf eigen wereldbeeld

Logisch dat deze mensen zo denken, immers hun gedachten en bijhorende emoties zijn ontstaan door hun succes en (werk)ervaring uit het verleden. Waarschijnlijk hebben ze zelfs vrienden, collega's en kennissen in hun omgeving die hetzelfde denken en hen bevestigen in hun gedachte patronen. Bovenstaande keuzes zijn echter geen voorwaarde voor succes of geluk. Bepaalde starre en inflexibele gedachte-structuren kunnen duidelijkheid en veiligheid geven, maar kunnen het je ook lastig maken. Zo willen mensen met veel onzekerheid graag alle risico’s afdekken, echter dat is als ondernemer niet mogelijk. Dus wat past bij je?

Succesvol ondernemerschap

Succes betekent dat je doet wat bij je past en doet waar jij goed in bent. Als jij zekerheid wilt, ga ervoor. Als jij de klanten gaat bellen omdat dat bij je past, moet je dat doen. Wees bewust van de patronen waarin je zit. Praat met anderen en spiegel jezelf met mensen die anders denken. Besef dat er zeer succesvolle ondernemers zijn die niets van wat hier boven staat doen, en toch zijn ze succesvol.

Hoe maak je de juiste keuzes die bij jou passen?

 1. Kijk naar jezelf. Waar ben je goed in? Wordt bewust hoe jij naar de wereld kijkt. Wat maakt jou jezelf?
 2. Kijk naar de ander. Check jouw wereldbeeld eens niet bij je vrienden. Grote kans dat je die hebt uitgekozen omdat ze net zo denken als jij. Ga ook eens naar iemand waarmee je ogenschijnlijk weinig overeenkomsten mee hebt.
 3. Onderzoek jouw waarheid. Als iedereen anders kijkt naar de wereld. Wat is dan de waarheid? Wat kan ik ervan leren? Past het bij mij? 
 4. Blijf bij jezelf. Leer van de ander, maar verlies jezelf niet. Doe de dingen waar jij goed in bent en zoek hulp voor dingen waar jij niet goed in bent. Anderen zullen je proberen te overtuigen van hun 'juiste' wereldbeeld. Dat zal jou niet succesvoller of gelukkiger maken(misschien de ander wel). Wordt bewust hoe jij kijkt en vertrouw op je eigen keuzes.
Er is niets mis met spanning. We hebben spanning nodig om te ademen, te presteren en helder te zijn. Je moet dan wel op zijn tijd kunnen ontspannen, anders raakt je systeem in disbalans. Je lichaam geeft vanzelf aan als het nodig is om te ontspannen. Het negeren van deze signalen kan, echter het risico van teveel structurele spanning is een burn-out.

Ontspannen om meer waar te nemen

Vanuit ontspanning kun je waarnemen, voelen, ruiken en werkelijk leven. Probeer eens een plant of struik langs de snelweg waar te nemen met 160km/u. Onmogelijk. Je ziet misschien de contouren en het groter geheel, maar de werkelijkheid laat zich niet pakken in grote lijnen en toont haar diepgang in de details. Om werkelijk te zien dien je te vertragen.

Weet jij wanneer je ontspannen bent?

Je hartslag is rustig, ademhaling diep en vol, gelaatstrekken ontspannen en een evenwichtig, vol en aanwezig gevoel. Hoe ontspannen ben jij bijvoorbeeld gesprekken met mensen? Spanning is er altijd, ben je er ook bewust van? Veel mensen die gespannen zijn hebben allerlei manieren gevonden om deze spanning te hoeven voelen. Denk aan afleiding, veel denken, veel actie en doen, drank en drugs, etc. Je bent je dan niet meer bewust zijn van wat je voelt en ervaart. Je beweegt op een te grote snelheid.

Intuitief waarnemen

Informatie over jezelf en de omgeving laat zich mede zien door de verandering van spanning naar ontspanning. Elke verandering (van de mensen) in jouw omgeving heeft zijn effect op jouw lichaam. Hoe subtieler jij in staat bent de spanning te ervaren van de spieren die samentrekken, je ademhaling die omhooggaat, etc, hoe directer jij in staat zult zijn om bewuste keuzes te maken. Je weet wat er gebeurt bij jou, bij de ander en in je omgeving. Je eigen lichaam is je baken, en geeft aan welke richting de jouwe is.
Na mijn studie kreeg ik een zeer goed betaalde baan. Ik had gelijktijdig mijn eerste echte vriendin, mijn eerste auto en eerste appartement. Mijn verlangens waren gerealiseerd en toch voelde een groot deel in mij zich ongelukkig. Mijn diepere (onbewuste) verlangens waren verre van gerealiseerd. Doel bereikt en dan? Wie herkent het dat je je doel bereikt hebt en direct vooruit kijkt naar het volgende nieuwe doel. Of toch niet tevreden bent?

Welke doelen wil je bereiken?

De doelen waar ik voor ging waren doelen vanuit de mentale laag (vanuit wat ik vond) in plaats van de diepere verlangens (wat ik nodig had). Ik merkte dat ik mijn doelen had bereikt waarvan ik 'dacht' dat ze mij gelukkig zouden maken. Het waren doelen die ik vanuit mijn opvoeding onbewust had meegenomen. Misschien herken je dat wel dat je even tevreden bent wanneer je jouw doel hebt bereikt, echter een vernieuwd verlangen en de ontevredenheid direct weer de kop op steekt. De onzekerheid en onrust worden weer voelbaar. Echter wat zit er onder die onzekerheid en onrust?

Tevreden zijn in het NU.

Geen doel gaat je helpen en ook geen enkele training of coaching wanneer deze alleen gericht is om oppervlakkige verlangens en doelen realiseren. Ja, de oppervlakkige verlangens worden misschien gerealiseerd, echter de onderliggende bron van ontevredenheid blijft bestaan. Het is belangrijk de onderliggende bron van ontevredenheid en onrust te onderzoeken. Wat is nu het werkelijke verlangen wat er onder ligt? 

Behoefte om te zijn

Wat tegelijkertijd mist is het ZIJN. Het ZIJN bestaat uit alles ten volste kunnen ervaren wat in het leven zich aandient, dus ook elke emotie waaronder ontevredenheid en de diepere verlangens die daar onder liggen. Het is een ervaring die je zegt dat alles nu goed is en een diep gevoel van rust geeft.
Het bewustzijn over onszelf en onze emoties zijn wezenlijk belangrijk voor het succes van de relaties die we aangaan. Je blijft met iemand in verbinding als je je fijn en gezien voelt door deze persoon, zeker wanneer het gaat over onze emoties. Kunnen we in staat zijn om ontspannen te zijn met elkaars emoties en gedragingen, dan kunnen we goed zijn met elkaar.

Succesfacturen voor een emotioneel gelukkige relatie:

EQ – Emotionele intelligentie:

je bent in staat je emoties te ervaren en te uiten op een positieve manier. Je kropt niets op wat leidt tot uitbarstingen of frustratie. Je bent je bewust wat je voelt en weet hoe dat komt en je snapt dat jouw eigen gedachten en overtuigingen jouw emoties bepalen.

SQ – Sociale intelligentie:

je bent je bewust van het gevoel van de ander. Je kent, herkent (intuïtief) de emotie van de ander, ervaart empathie voor de ander en bent in staat om vanuit het perspectief van de ander te kijken. Je kunt luisteren naar de emoties van de ander zonder zelf in de emotie te schieten.

RQ – Relatie intelligentie:

je bent bewust dat jij onderdeel uitmaakt van de relatie en het systeem. Wat er gebeurt en hoe jij je voelt in de relatie zegt net zo zeer iets over jou als over de ander en vice versa. Als empathisch mens besef je dat energie energie oproept en emoties emoties oproepen. Je ziet een conflict als een behoefte aan verandering en kunt jezelf de vraag stellen: wat wil er veranderen? Waar is behoefte aan? 

Wil je stappen zetten in jouw relatie of in de manier waarop jij relaties aangaat? Begin met bewust worden en het ontwikkelen van je emotionele, sociale en relatie intelligentie. Ondersteuning hierbij nodig? Neem contact met me op.
Bij mindfulness coaching ligt de focus op bewust-zijn ontwikkelen. Je krijgt inzicht in hoe jouw overtuigingen je emoties en gedrag sturen. Het confronteert je direct met jezelf, je eigen gedachten, emoties en gedragingen. Je leert bewust te zijn, bewuster voelen en door meer acceptatie minder mee te gaan in emoties en oude gedragspatronen.  

Effecten mindfulness coaching

 • Contact maken met je gevoel zonder je erin te verliezen. 
 • Bewust worden van patronen en automatisme
 • Bewustzijn wat je voelt en ervaart
 • Ontspannen zijn met jezelf (ipv reageren op wat je voelt)
 • Minder invloed van je gedachten en emoties op je gedrag
 • Meer positieve emoties.

Mindfulness coaching is voelen en ervaren

Mindfulness coaching is een lichaamsgerichte vorm van coachen. Tijdens het coachen richten we de aandacht op wat je voelt en ervaart. Doordat je met de emoties contact maakt, deze ziet en erkent, verdwijnt de emotie gek genoeg. De meeste mensen ervaren meer afstand van de emotie, terwijl ze er juist meer contact mee maken. Je kunt de emotie waarnemen, zonder dat je erop hoeft te reageren, zoals je waarschijnlijk gewend bent. 

Drie manieren om om te gaan met emoties:

 1. Uiten. Het uiten van de emotie (of omzetten in gedrag) zodat we deze zelf niet hoeven te ervaren. Door te bewegen ga je immers minder voelen.
 2. Wegdrukken. We drukken de emotie weg en proberen deze te negeren. De emotie blijft, echter gaat in het lichaam zitten. Dit kan ziektes en ‘negatief’ gedrag tot gevolg hebben.
 3. Mindfulness coaching. We blijven met aandacht bij onze emoties zonder deze te uiten of weg te drukken. Door hier met aandacht bij te blijven, zullen we merken dat deze emotie langzaam omgezet wordt in bewustzijn. Net zoals gedachten komen en gaan, zul je merken dat ook emoties uiteindelijk komen en gaan.

Interesse in mindfulness coaching?

Ervaar hoe effectief deze vorm van coaching voor je werkt. Neem contact op voor een gratis oriënterend mindfulness coachingsgesprek.
Bij simpele keuzes kun je vertrouwen op je ratio. Jouw analysator raakt echter in de war bij te veel opties, ideeën en mogelijkheden. Bij ingewikkelde keuzes werkt ratio niet meer omdat er teveel data is die verwerkt moet worden. Op dat moment moet je vertrouwen op wat je voelt.

De oplossing is simpel

Bij elke (ingewikkelde) keuze ervaar je (bewust of onbewust) direct het gevoel, wat aangeeft: doen of niet doen. Het simpele is dat je alleen maar hoeft te luisteren naar je gevoel. Daarna begint het probleem…….we gaan nadenken. We vinden er wat van. Alle kleine details laten we de revue passeren omdat we hebben geleerd van onze ouders: “denk na voordat je wat doet!” We vertrouwen niet meer. Bij elke gedachte ontstaat een klein gevoel en met alle ideeën en gedachten die we hebben ontstaat er een oerwoud aan gevoelens en emoties, waardoor we op ons gevoel in elk geval geen enkele keuze kunnen maken. Dat is het moment dat de oplossing niet zo simpel meer is. 

Intuïtie begint in het nu.

Altijd! Nog geen seconde later komt al de eerste gedachte met bij behorend gevoel. Registreer dat moment! Wees bewust van dat moment of ga anders terug naar het eerste moment dat je voor de keuze stond. Dat eerste gevoel. Voelt het goed, doen….twijfel je, niet doen. Dan voorkom je dat je gedachten je op een spoor zetten van een keuze die niet bij je past.