Jouw ademhaling geeft letterlijk aan hoeveel lucht en daarmee hoeveel ruimte je jezelf geeft. Ben je ontspannen, dan geef je jezelf veel lucht en ruimte in tegenstelling tot wanneer je gespannen bent. Wanneer je contact maakt met iemand of in een andere omgeving bent, heeft dat direct impact op je stemming, spanning en ademhaling.

Je kunt over het algemeen stellen:

Hoge oppervlakkige ademhaling:

Gejaagd gevoel, je zit met je aandacht in je hoofd, veel denken en oordelen, je voelt minder, je blikveld vernauwt. Je geeft weinig ruimte aan wat je voelt en ervaart.

Diepe rustige ademhaling:

Ontspanning, evenwicht, rust, groter vermogen om waar te nemen. Je zit meer in je lijf en bent in staat meer te voelen. Je geeft ruimte (letterlijk lucht) aan wat je voelt en ervaart.

De wijsheid van de adem

De adem geeft precies aan hoe jij je voelt. Bedenk dat bij elke emotie de adem anders is. Hoe adem je wanneer je boos bent? Verdrietig bent? Bang bent of blij? Wanneer er (onbewust) emoties worden ervaren die niet prettig zijn, ontstaat er spanning door het verzet tegen die emoties. Aangezien in de buik veelal de emoties worden ervaren, gaat de ademhaling omhoog zodat we de emoties niet hoeven te ervaren.

Het nadeel van een diepe ademhaling

Het is niet altijd een voordeel om een diepe ademhaling te hebben. Je voelt immers veel meer. De oppervlakkige ademhaling beschermt je tegen te veel voelen. Extreem voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld flauwvallen van de schrik, dan voel je helemaal niets meer. Let eens op hoe jouw ademhaling op dit moment is.

Een volle ademhaling heeft toch de voorkeur boven de oppervlakkige adem. Denk aan de mate van zuurstof die je dan binnenhaalt, vitaliteit, levenskracht en ontspanning die het oplevert.  

Mindfulness en de ademhaling

Adempatronen zijn aangeleerd en kun je ook afleren. Vanuit de mindfulnessgedachte probeer je je ademhaling nooit te forceren. Veranderingen komen wanneer jij en je lichaam daar aan toe zijn. Je ademhaling is niet voor niets zoals deze op dit moment is. Bij mindfulness coaching breng je aandacht naar de adem, het lichaam en het voelen. Door de aandacht verandert je ademhaling, je laat spanning en oude patronen los. Het brengt diepe ontspanning en rust. 

Aan de andere kant zijn er ook stromingen in de Yoga of bij Ademcoaching waarbij je bewust diep en vol blijft ademen. Door bewust te blijven ademen komt er veel meer zuurstof binnen en kunnen oude emoties en zelfs diep opgeslagen patronen vrijkomen. Mijn ervaring is dat beiden zeer goed werken voor meer vitaliteit en ontspanning. Aandacht blijft bij alle technieken de sleutel tot loslaten.