Dit zijn ongewone tijden waarin veel subtiele tot grotere angsten zichtbaar worden. Deze uiten zich in de gedachten die je hebt aan: moet ik hamsteren? Zorgen over besmettingen, zorgen over je ouders, de toekomst of je inkomen. Bedenk dat als er dergelijke gedachten zijn, dit komt omdat er onderliggend gevoelens spelen van angst, onzekerheid en onmacht.

Dit is jouw kans om je van deze angsten te bevrijden….

Angsten komen naar de oppervlakte

Of we willen of niet, we worden geraakt en beïnvloed door onze omgeving. Wanneer de omgeving vrolijk en blij is heeft dat effect op onze gemoedstoestand. Een vrolijke omgeving zorgt dat onze eigen innerlijke vreugde meer naar de oppervlakte komt.

De tijden van corona hebben zo ook hun effect. De angsten van de mensen om je heen zorgen voor een veld van onzekerheid en angst. Zeker nu er in de gehele wereld zoveel mensen in onzekerheid zijn zorgt dat jouw eigen emoties en gedachten die te maken hebben met angst ook naar de oppervlakte komen.

De oorzaak van jouw angst is niet het Corona-virus

Misschien denk je dat de oorzaak van deze gedachten en emoties iets te maken hebben met het corona-virus. Dat is echter niet zo. Als je goed naar jezelf kijkt en deze emoties en gedachten observeert zal je beseffen:

  • Deze (angst) gedachten die jij NU hebt, heb je niet voor het eerst
  • De (angst)gevoelens en emoties die je NU voelt, voel je niet voor het eerst

Wat zijn jouw angsten?

De een zal deze periode bang zijn voor de dood, de ander voor het verlies van inkomen. Weer een ander zal bang zijn voor de eenzaamheid of misschien ben je bang voor het verlies van vrijheid. Deze angsten waren er al. Ergens waren ze opgeslagen diep in je onderbewuste en komen ze nu naar de oppervlakte, zo sterk dat ze nu bijna tastbaar zijn.

Hoe omgaan met je emoties en gevoelens

In feite zijn er twee manieren om om te gaan met jouw gevoelens van onzekerheid.
  1. Doe-modus. In deze modus ga je weg van je gevoel door te denken, piekeren en veel te doen. Je zegt tegen je brein dat de angst gerechtvaardigd is. Aangezien het brein steeds beter wordt in wat het doet, leer je je brein dat jouw automatische gedrag gerechtvaardigd is en de angst reëel is. Bij elke actie uit angst voed je de angst.
  2. Zijn-modus. In deze modus observeer je de angst zoals deze is. Je observeert je gevoelens en je gedachten (ipv erop te reageren). Door te observeren geef je het brein het signaal dat deze angst niet relevant is. Je leert het brein dat je niet op de angst hoeft te reageren, echter deze kunt laten voor wat het is.  

Waarom nu transformeren?

Nu is de kans omdat het niet vaak voortkomt dat de gehele wereld in deze zelfde angst energie zit. Dat betekent dat ook in jou deze onzekerheden (angsten/emoties/energieën) meer aan de oppervlakte zullen zijn. Hierdoor heb je de kans om directer en eenvoudiger je eigen (vaak onderbewuste) angsten direct in de ogen aan te kijken. Over een paar maanden is deze kans voorbij en zakken de angsten weer in de diepere laag van je onderbewuste.

Van angst naar innerlijke rust

Dus wat te doen? Neem de tijd om je angsten en bijbehorende gedachten en gevoelens te observeren. Ga eens zitten en observeer de gedachten, gevoelens en fysieke gewaarwordingen die nu aanwezig zijn. Wanneer jij in staat bent de angsten en onzekerheden te observeren ben je al aan het transformeren. Wanneer je in staat bent vanuit een ontspannen houding en lichaam dit te doen heb je weer een extra stap gezet. Dit is echter niet noodzakelijk.

Blijf erbij bij wat je voelt en ervaart........wanneer straks het corona-virus verdwenen is en de omgeving weer uit de angst stapt, zal je merken dat er een dieper niveau van rust en ontspanning is. Je voelt innerlijke rust, dieper dan je die voorheen voelde.