Om op het hoogste niveau te presteren heb je twee basis vaardigheden nodig. Gedurende langere tijd aandacht kunnen houden met tegelijk een ontspannen innerlijke houding. Beiden ontwikkel je met meditatie. 

Focus, aanwezigheid en concentratie

Onder sporters wordt het wel eens ‘in the zone’ genoemd, die plek wanneer je volledig met focus, ontspannen aanwezigheid en concentratie bent. Twijfel en denken ontbreken. Je reageert in het moment precies zoals je al die tijd getraind hebt.

Meditatie is aandacht en een ontspannen houding.

De twee dingen die heel belangrijk zijn om goed te kunnen presteren: 
  1. Concentratie. Je bent alert en ziet wat er gebeurt. Je bent in staat precies op tijd te anticiperen op het volgende wat er gebeurt. Meer met aandacht zijn betekent sneller, beter en effectiever kunnen reageren. Bedenk eens hoe beter jouw werkzaamheden verlopen wanneer je geconcentreerd kunt blijven.
  2. Ontspanning, echter wel met een bepaalde intensiteit. Het gaat over balans. Je kunt wel ontspannen zijn, maar bij teveel ontspanning, wordt je slap en mis je de energie, kracht en de alertheid die nodig zijn. Daarentegen zorgt teveel stress of spanning voor verkramping, wat leidt tot fouten en verkeerde keuzes.

Afleiding en fouten maken

Aandacht is wezenlijk belangrijk, denk bijvoorbeeld eens aan tennis. Wanneer je tussen de rally door aan het boodschappenlijstje denkt, kom je net iets laat voor de volgende bal en maak je fouten. Aandacht is de concentratie die zorgt dat niets je afleidt.

Merk je oordelen op en laat ze los

Het blijvend veroordelen van je eigen fouten (of die van anderen) werkt niet. Je kijkt naar je fouten en leert ervan. Het veroordelen levert irritatie en extra spierspanning op plekken die je niet bewust bent waardoor je de volgende tennisbal net wat minder scherp slaat, net verkeerd voor de bal staat waardoor je deze uitslaat. Dus merk je oordeel op, laat ze los en neem effectieve actie.

Uit de emoties stappen 

Er zijn maar weinig topsporters die elke keer volledig in de irritatie kunnen stappen, deze uiten, kunnen loslaten en volledig gefocust weer klaarstaan voor de volgende bal. John McEnroe was zo’n uitzonderlijk voorbeeld. En stel dat het voor jou werkt? Werkt het voor je collega's? Wat is de impact op de relatie? Dus wees bewust van je oordeel en je emotie en laat ze los.

Presteren op belangrijke momenten

Op belangrijke momenten komt het verschil tussen toppers en subtoppers naar voren. De topper blijft ontspannen. De subtopper begint te denken en verliest 'het moment', de concentratie, 'het nu', met als gevolg kleine spanningen in het lijf. Het lichaam reageert immers direct, de scherpte wordt ietsje minder en kleine foutjes liggen op de loer. In topwedstrijden gaat het immers om een paar punten. 

Meditatie en topsport

De meeste toptennissers leren dit door dag in dag uit de aandacht te richten op een tennisbal. Als vanzelf leren ze de gedachten en oordelen los te laten door de focus op de bal.

Wat je de gehele dag doet, daar wordt je goed in. Wat doe jij elke dag? Neem eens de tijd om te mediteren.