De meeste gespannen mensen zijn druk bezig met van alles en nog wat. Logisch want op het moment dat ze werkelijk stil gaat staan, gaan ze voelen wat er is en dat is niet altijd fijn als je gespannen bent.

Vluchten voor wat je voelt

Veel drukke mensen zijn gewend om te vluchten voor wat ze voelen. Ze leven op adrenaline van de ene activiteit naar de volgende, continu in de doe-modes. Je zou je ogen de kost kunnen geven aan de hoeveelheid mensen die niet 5 minuten rustig kunnen blijven zitten zonder de neiging te hebben wat te gaan doen. 

TV als ideale vluchtmiddel

TV kijken is de ideale manier om te vluchten voor hoe je jezelf voelt.Niet je eigen emoties zijn voelbaar, maar de emoties die je bijvoorbeeld bij Goeden Tijden ziet. Je sluit je eigen ‘minder’ fijne emoties en spanningen af en zet de deur open voor de emoties van de tv. De ontspanning die je ervaart komt doordat je tijdelijk niet in je lijf zit. Je zit met al je aandacht in de TV, waardoor je je eigen spanningen niet kunt waarnemen. Waar je niet met aandacht bent, kun je immers niet waarnemen.

Ontspannen 

Ontspannen kun je op verschillende manieren, denk aan wandelen, sporten, muziek luisteren, slapen..... Vluchten voor je eigen spanning zoals TV kijken voor veel mensen is, is een oplossing op korte termijn. Zodra je weer wakker wordt en met je aandacht weer in je lijf komt, wordt je weer bewust van de spanning die in je lijf zit en begint de onrust weer op te komen.  

Ontspannen door aanwezigheid

Op een diep niveau ontspannen kan door aanwezig worden van de spanning en deze te aanvaarden. Veel spanning ontstaat door gespannen te reageren op de spanning die je voelt. Vanuit milde aandacht kun je ontspannen in de spanning waardoor er ruimte komt en ontspanning op een dieper niveau.

TV, ontspanning of spanning 

Iedereen heeft zijn eigen stress niveau. De TV geeft dan ook eerder ontspanning voor gespannen mensen dan voor ontspannen mensen. Mensen die regelmatig mediteren of aan yoga doen, hebben een lager stress niveau. Zij zullen dan eerder opmerken dat de TV spanning verhoogt in plaats van verlaagt (O ja….er zijn altijd programma’s die uitzondering zijn op deze regel).


Last van stress of spanning? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.