Je kunt gevoelens en emoties transformeren. Dat begint met aandacht en nieuwsgierigheid. De volgende oefening kan je daarbij helpen.

Note vooraf:
Voor sommige mensen kunnen de emoties te intens zijn om deze oefening te doen. Begin deze oefening met 'kleinere' emoties. Naarmate je meer gewend bent te voelen en naar jezelf te kijken, kun je deze oefening doen met 'intensere' emoties. Weet dat je werkelijk vrij kunt komen van vastgeroeste patronen en emoties. Zoek eventueel ondersteuning.

1. Voorbereiding en houding:

Uitgangspunt voor deze oefening is nieuwsgierigheid. Begin met je aandacht te richten op je ademhaling en breng jezelf tot enige rust. Geen diepe ontspanning, maar genoeg rust om te kunnen voelen wat er is. Zie het als het ouderwetse 'tot 10 tellen'.

De juiste houding tijdens de oefening is: 'Nieuwsgierig en open de dingen te aanvaarden die opkomen, zonder minder prettige ervaringen weg te drukken of prettige ervaringen te willen vasthouden'

2. Leer het gevoel kennen

Observeer het gevoel of de emotie. Richt jezelf op de fysieke gewaarwording van de emotie of het gevoel. Richt je aandacht op de plek in je lijf waar de emotie NU het beste waarneembaar is. Vragen die je jezelf kunt stellen:
  • Hoe groot is het gevoel in je lijf?
  • Ervaar je het als rond, vierkant, plat, drukkend, pulserend?
  • Heb je een beeld van hoe het gevoel eruit ziet?
  • Geeft het gevoel een druk? Van binnen naar buiten? Van buiten naar binnen?
  • Beweegt het of is het star?
  • Voelt het als hol, of massief?
  • Heeft het in jouw beleving misschien een kleur? Donker of licht?
Blijf rustig observeren. Wanneer het gevoel te sterk is, breng je een deel van je aandacht naar je ademhaling. Het gevoel neemt dan doorgaans in kracht af. Vervolgens breng je de aandacht weer naar het gevoel. Zo leer je de intensiteit van het gevoel te doseren.

3. Blijf in verbinding met het gevoel

Blijf in contact met de fysieke gewaarwordingen op dit moment. Blijf nieuwsgierig. Er zijn drie mogelijkheden:
- Het gevoel wordt groter
- Het gevoel wordt kleiner
- Het gevoel blijft hetzelfde. 
Of het gelijk blijft of hoe het ook verandert, maakt niet uit. Grote kans dat er gedachten of andere sensaties in je lijf opkomen. Dat is normaal. Laat je niet afleiden en ga met je aandacht naar die fysieke gewaarwording die het meest om aandacht vraagt.

Merk je dat de gevoelens te intens worden, richt je aandacht dan op je ademhaling. Dit zal de intensiteit verminderen. Blijf NU in contact met de gevoelens, niet met de gedachten die je erover hebt.

4. Het gevoel uitnodigen 

Gevoelens blijven bestaan omdat je ze onbewust vastzet. Gevoelens zijn als water en willen stromen. Nodig de gevoelens uit. Observeer de gevoelens alsof het je niet uitmaakt waar ze zijn en waar ze heen gaan. Kijk alsof het je niet uitmaakt alsof de gevoelens groter worden of kleiner. Ze mogen verplaatsen naar boven, naar beneden, naar buiten of naar binnen. 

Blijf nieuwsgierig. Waar willen de gevoelens heen? Waar stromen ze niet heen? Merk je dat je de gevoelens ergens tegenhoudt? 

5. De weerstand omarmen

Merk op of je werkelijk nieuwsgierig kunt zijn naar deze gevoelens. Of is er toch ergens een plek in je hoofd of lijf waaruit je merkt dat je deze gevoelens liever niet wilt hebben?? De enige reden dat emoties kunnen blijven bestaan is de weerstand die je ze biedt.

Zonder weerstand sijpelen de gevoelens langzaam weg uit je lijf.

Erken dat je weerstand hebt tegen deze gevoelens. Waar merk je de weerstand tegen deze emoties? Is het enkel de gedachte in je hoofd? Vast en zeker ook ergens in je lijf. Doorgaans zit de weerstand tegen de emotie niet op dezelfde plek als de emotie. Misschien dat je schouders zich aanspannen of je benen, je gezicht, nek of armen. Wees met dezelfde nieuwsgierige liefdevolle aandacht bij deze weerstand. Merk je geen weerstand, ga er dan ook niet naar zoeken. Blijf bij wat je ervaart.

Laat je weerstand gaan...en als dat niet lukt, observeer deze. Of eventueel observeer de weerstand tegen de weerstand.

6. Geef gevoelens de tijd en ruimte

Je zult merken dat de gevoelens langzaam wegstromen en het lichaam zich ontspant. Uiteindelijk dienen zich geen nieuwe sensaties meer aan en verdwijnt het gevoel helemaal. Soms pas na een half uur of uur. Bij vast gewortelde emoties zul je merken dat het enige oefening vereist voordat je werkelijk de weerstand en de volledige emotie kunt omarmen. Misschien blijven bepaalde gevoelens en patronen toch terugkomen. Soms is het verdedigingsmechanisme (lees: denken) om de gevoelens niet te willen ervaren te krachtig. 

7. Gevoelens loslaten doe je door te voelen

Besef dat denken en zoeken naar oplossingen het grootste probleem is wat zorgt dat emoties en gevoelens blijven. Zoeken naar oplossingen betekent per definitie dat je niet tevreden bent hoe het nu is.

Als het gaat om stress en emoties moet je voelen. 

Het bewustzijn en aandacht van een begeleider helpen om deze emoties aan te kijken. Deze zal je kunnen attenderen op de weerstand die je onbewust hebt. Ben je in staat de weerstand en daarmee de gevoelens de ruimte te geven, zullen emotionele spanningen uiteindelijk je lijf verlaten. Je zult merken dat je in de toekomst minder sterk zult reageren op vergelijkbare emoties.


Last van emoties of spanning? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.