Vertrouwen word getest in situaties van verandering. Mensen met zelfvertrouwen herken je tijdens (extreme) verandering. Zij vertrouwen erop dat ‘alles goed’ komt, wat er ook gebeurt. Ze vertrouwen op zichzelf, hun vaardigheden, kwaliteiten of vertrouwen op de ander en de omgeving. 

Vertrouwen betekent je veilig voelen

Mensen met vertrouwen denken dat niet alleen, maar ze voelen of weten het. Ze hebben een innerlijke rust van waaruit ze overzicht kunnen houden, beslissingen kunnen nemen en rustig kunnen blijven. Hoewel er veranderingen zijn is er nog steeds een gevoel van veiligheid. Het lichaam geeft geen signaal aan de hersenen dat er stress is of de veiligheid in het gedrang is. 

Vertrouwen op anderen

Bij twijfel vertrouwen veel mensen op anderen. Ze ‘geven’ vertrouwen aan de ander (of bv. een organisatie of bedrijf), waarbij ze (on)bewust een set regels opstellen waaraan de ander moet voldoen, anders wordt het vertrouwen geschaad. Je eist eigenlijk dat de ander of het bedrijf geen onverwachte dingen doet (bv. je ontslaan of relatie beëindigen). Dergelijke dingen gebeuren in de praktijk toch. Wanneer je dan in staat bent om vanuit ontspanning te geloven in een goed einde, dan kun je zeggen dat je zelfvertrouwen hebt.

De basis van zelfvertrouwen.

Bij zelfvertrouwen, vertrouw je erop dat je veranderingen in jezelf en in de omgeving aankunt. Vaak weet je dat pas wanneer je de verandering hebt meegemaakt. Tot die tijd kun je er alleen over mijmeren. Juist die mijmeringen en gedachten creëren angsten waardoor we gaan twijfelen. Een tijdje na de verandering, zal je merken dat je het overleeft hebt en er waarschijnlijk sterker uitgekomen bent, vaak met een toename van zelfvertrouwen. Je hebt ervaren dat je dergelijke veranderingen aankunt.

Meditatie en zelf-vertrouwen

Meditatie richt zich op het aanvaarden van dat wat er is en helpt daarmee direct bij het accepteren van veranderingen. Door regelmatig te mediteren oefen je jezelf in het accepteren van emoties en gedachten. Hoe extremer de verandering, hoe intenser de emoties en gedachten die je zult ervaren. Je hebt immers geen last van de verandering, je hebt last van je emoties, gedachten en spanningen terwijl je de verandering meemaakt.

Aanvaarding kun je oefenen en leid tot vertrouwen. Je bent in staat om vanuit een rustpunt te kijken naar je eigen emoties, gedachten en de veranderingen in je omgeving.