Onzin natuurlijk, je hebt geen last van de ander! Je hebt last van jezelf. Het is toch jouw lichaam? JIJ voelt toch de emoties? Je hebt geen last van de ander, maar last van jezelf wanneer je bij de ander bent.

Toch zijn het de emoties van de anderen die je zo beïnvloeden dat je last van jezelf begint te krijgen. Hoe komt het dan dat je last krijgt van jezelf?

1. Je staat te open. 

Blijkbaar sta je te open voor de ander. Je staat open omdat je (onbewust) iets wilt van de ander. Je hebt de ander nodig of je zoekt onbewust naar waardering, bevestiging, steun, liefde, etc. Je staat open in de hoop te ontvangen wat je nodig hebt. Je staat zo open om te ontvangen met als gevolg dat je ook dingen zult ontvangen die je niet wilt ontvangen.

Hoe meer je open staat voor de ander en gericht bent op de ander, hoe meer je zult invoelen wat de ander voelt. Lees hier tips om om te gaan met emoties

2. Weerstand tegen emoties. 

Mensen zijn van nature invoelend, waardoor je de emoties van de ander zult waarnemen. Je hebt niet van iedereen last omdat niet elke emotie lastig is voor je. De lastigste emoties zijn die emoties waar je zelf de meeste weerstand tegen hebt. Dit zijn doorgaans emoties gekoppeld aan minder prettige herinneringen. Deze emoties en herinneringen zitten vast in je lijf. Zo zal het verdriet van de ander het oude verdriet in jou wakker maken.

Hoe sterker de herinneringen en emoties in jouw lijf, hoe sterker je zult reageren op de ander, hoe meer last je hebt van jezelf. Lees verder :Jezelf leren kennen door de ander).

3. Je vindt iets van de ander. 

Alles wat je vindt heeft een impact op de emoties en de fysieke sensaties die je ervaart. Hoe sterker jouw gedachten, hoe sterker jouw emoties en gevoelens opkomen. Overtuigingen roepen emoties op.

Wanneer je iets vindt van (de emoties van) anderen, creeer je spanning in je eigen lijf en krijg je dus last van je eigen gedachten. Lees verder over Wat zijn gedachten?  en de Uitwisselbaarheid van emoties en gedachten