Vrij jong al was ik op zoek naar het perfecte plaatje, mooi huis, leuke vriendin, goed betaalde baan en auto. Als ik dat had, dàn zou ik gelukkig zijn. Waar dat programmatje vandaan komt, geen idee, ouders, maatschappij?!? Toen ik 26 was, was dat plaatje compleet en tegelijk kwam het besef dat ik niet gelukkig was.

Waarom?

Ik was op zoek naar een beeld, een gedachte, een fantasie  ofwel een idee van de werkelijkheid. Ik volgde een programmatje in mijn hoofd in plaats van werkelijk te voelen wat ik in het moment verlangde. Ik was op zoek naar iets buiten mezelf zodat ik me in mezelf gelukkig zou voelen. Ik had contact verloren met wat het meest belangrijk was en is, namelijk mezelf.

Het diepe geluk zit altijd van binnen.

De meeste mensen zijn net als ik op zoek naar iets buiten zichzelf. Ze denken ‘Als ik dat heb, dan ben ik gelukkig’.  Als ik die vriendin heb, dan ben ik gelukkig. Als ik een nieuwe baan heb, dan wordt ik pas echt gewaardeerd. We zijn op zoek naar iets buiten onszelf, terwijl het antwoord in onszelf ligt.

  • Je wilt niet die vriend(in)! Je wilt geborgenheid en liefde voelen (wat je ervaart als je bij die leuke vriend(in) bent.)
  • Je wilt niet die nieuwe auto. Je wilt die blijdschap voelen (wat je ervaart als je in die nieuwe auto rijd).
  • Je wilt niet die nieuwe baan. Je wilt de waardering voelen (die je ervaart als je die nieuwe baan hebt.)

Het kunnen natuurlijk ook andere gevoelens zijn die je wilt ervaren. Maar het antwoord is hetzelfde. Je bent buiten jezelf op zoek naar om in jezelf iets te voelen.

Alles wat je verlangt zit in je.

Er is niets wat buiten jezelf ligt, alles ligt in jou. Die ene vriend(in), die auto, of dat ene baan, kunnen hoogstens iets wakker maken in je. Je kunt namelijk niet iets voelen wat nog niet in jou zit. Ik herhaal dat nog eens. Je kunt iets niet voelen wat niet in jou zit want alles wat je ervaart, ervaar je in jou. Wat je ziet, is licht wat op je netvlies valt en in jou omgezet wordt tot ervaring en gevoel. Wat je hoort vang je op en wordt in jou omgezet in ervaring en gevoel. Alle ervaringen, ervaar jij en ervaar je in jou.

Waarom ben ik dan niet altijd blij en gelukkig?

Werkelijk geluk en tevredenheid komen voort uit acceptatie van wat er is. Als je volledig in het moment bent, in contact met wat er is, is er diepe tevredenheid en geluk. Haal die momenten maar eens voor de geest! Op dat moment ben je blij met wat er is, je geniet, de zintuigen staan open. Je bent niet aan het denken over de toekomst of het verleden. Je bent aanwezig, genietend in het hier en nu.

Teveel denken en oordelen.

De praktijk is echter dat we teveel in ons hoofd zitten. Problemen zoeken en vinden, analyseren en die willen oplossen zoals de meeste van ons elke dag ook op hun werk doen. We maken onderscheid tussen goed en fout, leuk en niet leuk. Dit proces brengt ons uit eenheid en uit de acceptatie. Deze oordelen zorgen voor emoties, wat spanning creëert in ons lichaam wat weer niet prettig is om te ervaren met als gevolg dat we nog meer gaan denken om die spanning weer op te lossen met als gevolg een cyclus van denken, oordelen en willen oplossen.

De consequentie is dat we niet meer voelen en steeds meer afgescheidenheid ervaren. Door veel te denken, voelen we de spanningen niet meer, maar ook de geluksgevoelens en blijdschap niet meer. Onrust is wat overblijft en een gejaagdheid naar dingen buiten onszelf om onszelf gelukkig te maken. We hebben dan ontmoeting met een leuke vrouw, of nieuwe baan nodig om even weer contact te kunnen maken met die blijdschap die altijd al in ons zat.

Aandacht naar binnen richten

Richt niet je aandacht naar buiten, maar richt je aandacht naar binnen. Dat is niet altijd gemakkelijk want het eerste wat je tegenkomt zijn alle redenen om dàt juist niet te doen. Want je lichaam zit inmiddels vol met spanning, emoties die je juist NIET wilt voelen. Wanneer je echter de bereidheid toont deze aan te kijken, te voelen, zul je merken dat je je steeds completer voelt omdat je steeds meer delen van jezelf aanvaard.

  • Verlang je naar een vriendin? Verlang je naar liefde? Voel je zelfliefde
  • Verlang je naar een nieuwe baan? Verlang je naar waardering? Voel je zelfwaardering

Voel wat je verlangt. Voel je zelfliefde, voel de zelfwaardering. Dan voel je je compleet. Dan voel je je echt gelukkig. En raar genoeg zul je merken dat die vriendin en die nieuwe baan zich als vanzelf zullen manifesteren. Want zo binnen, zo buiten. Maar dat is voor een andere blog.