De mindfulness training MBSR wordt voor een groot deel vergoed door diverse verzekeraars bij burn-out klachten. De trainer moet hiervoor aangesloten zijn bij de beroepvereniging VMBN.

Wanneer vergoeding mindfulness training?

Je kunt een vergoeding krijgen bij burn-out en burn-out klachten. Je hoeft dus niet volledig burn-out te zijn om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Je hebt meestal een verwijzing nodig van de huisarts. De factuur van de training stuur je dan samen met de verwijzing door naar de verzekeraar. Informeer altijd zelf bij je eigen verzekering over de vergoeding voor de mindfulness training of deze ook geldt in jouw eigen specifieke situatie!
Heb je hierover vragen, neem graag contact op.

Wanneer burn-out klachten?

Burn-out klachten zijn klachten die voort komen uit stressklachten. Je spreekt over een burn-out, wanneer overspannenheidsklachten langer dan een half jaar aanwezig zijn en van vermoeidheid en uitputting sprake is. Het hebben van burn-out-klachten betekent niet altijd een volledige burn-out. Burn-out-klachten zijn ook de stressklachten die er zijn in het voorstadium (overspanning) van een burn-out.

Richtlijn overspanning en burn-out.

Er is sprake van overspanning als voldaan is aan alle vier onderstaande criteria.
1. Burn-out klachten (Ten minste drie van de volgende klachten moeten aanwezig zijn):
 • Moeheid
 • Gestoorde of onrustige slaap
 • Prikkelbaarheid
 • Niet tegen drukte/herrie kunnen
 • Emotionele labiliteit
 • Piekeren
 • Je voelt je gejaagd
 • Problemen om te concentreren / vergeetachtig
2. Gevoelens van controleverlies en/of machteloosheid ivm niet kunnen hanteren stress in dagelijkse leven. Treden op als reactie op het niet meer kunnen hanteren van stressoren in het dagelijks functioneren. De stresshantering schiet tekort; de persoon kan het niet meer aan en heeft het gevoel de grip te verliezen.
3. Er bestaan significante beperkingen in het beroepsmatig en/of sociaal functioneren.
4. De distress, controleverlies en disfunctioneren zijn niet uitsluitend het directe gevolg van een psychiatrische stoornis.

Definitie Burn-out

Er is sprake van burn-out als voldaan is aan alle drie onderstaande criteria:
 • Er is sprake van overspanning.
 • De klachten zijn meer dan 6 maanden geleden begonnen.
 • Gevoelens van moeheid en uitputting staan sterk op de voorgrond.

Lees ook Mindfulness 8 weekse individuele training,Hoe te mediteren, Wetenschappelijke bewijzen mindfulness meditatie. Iets anders? Of verder over de Training mindfulness coaching.


"Het heeft me bewustzijn opgeleverd over 'onbewuste' gevoelens, keuzes, gedachten en handelingen. Daarnaast de vaardigheid om te mediteren en zo rust & evenwicht te pakken"
Dorien

"Zinvol, verdiepend en gewoon fijn!"
Martine

"Een start van een nieuw begin, een leven met mindfulness. Ik ben blij dat dit op mijn pad is gekomen, want het geeft me zoveel goeds!"
Francis