Ik hoef natuurlijk niet alle teksten zelf te verzinnen. Een leuk artikel wat ik vond gaat over onderzoek dat aantoont dat afdwalende gedachten leiden tot ongelukkige gevoelens. Onderaan dit stukje een linkje naar de tekst.

Waarom piekeren we?

ANGST omdat we de neiging hebben om alles onder controle te houden. Denk bijvoorbeeld aan alles goed willen doen of dat het leven precies zo zou moeten lopen als jij in gedachten had. (is dat mogelijk?)

Waar piekeren we dan over?

  • 40% dingen die zich nooit zullen voordoen
  • 30% over dingen uit het verleden
  • 22% gaan over triviale dingen die eigenlijk de moeite niet waard zijn
  • 4% over dingen waar we niets aan kunnen doen
  • 4% over dingen waaraan we wel iets kunnen doen
  • (Bron: The Nation, 1999)

Piekeren is het vermijden van emoties en gevoelens

Bedenk dat je er iets aan kunt doen. Besef dat als je veel piekert, er onder de oppervlakte emoties zitten. Emoties zijn de magneet waarop de gedachten steeds blijven terugkomen. Vraag jezelf af welke emoties erbij jou aanwezig zijn als je piekert.

Het piekeren is de beste strategie om deze emoties niet te hoeven voelen. Je zit in je hoofd en gaat weg van je lijf en je emoties. Onbewust ben je daarmee de emoties en gevoelens die je voelt aan het vermijden. Met een hele hoop onrust als gevolg. 

Oplossing voor het piekeren?

Zodra je de emoties erkenning geeft en werkelijk toelaat zullen ook de gedachten die erbij horen verdwijnen. Minndfulness coaching is een mooie manier omdat te doen. Je kunt je brein ook zelf trainen door middel van meditatie. Er is hoop :) 

Lees hier het artikel over de wetenschappelijke resultaten.