Mediteren levert innerlijke rust, balans en meer concentratievermogen op. Met meditatie schakel je van de 'doe'-stand naar de 'zijn'-stand. Even niets meer doen en niets meer moeten. Het enige wat je doet is zitten en observeren wat er is.
10 tips wanneer je voor het eerst mediteert:
- Rustige omgeving. Zorg dat je niet gestoord wordt en zet de telefoon uit
- Tijd. Zet een timer of wekker. Nadenken over hoe lang de meditatie nog duurt levert onnodig extra gedachten op. Bouw het mediteren langzaam op en begin met 5 of 10 minuten.
- Houding. Begin in een houding die comfortabel is en houd die houding vast. Dat kan zijn op een stoel, (meditatie)kussen of bankje. Liggend kan natuurlijk ook, maar is vaak niet aan te raden omdat de meeste mensen dan in slaap vallen.
- Begeleide meditatie. Mediteren kun je zonder of met begeleiding doen (te vinden op internet). Wanneer je begint met mediteren zal je waarschijnlijk snel afgeleid zijn. Een stem die je begeleidt kan prettig zijn om je terug te halen wanneer je afgedwaald bent. Mediteer je al langer, zal je merken dat je steeds minder afdwaalt. Een meditatieleraar die zijn mond houdt kan dan zeer aangenaam zijn.
- Soort meditatie. Het gemakkelijkste is te mediteren op de ademhaling. Deze is altijd aanwezig en duidelijk te volgen. Richt je op de plek waar je de ademhaling het beste kunt waarnemen. Keer steeds terug naar deze plek wanneer je even afgeleid bent.
- Geen goed of fout. Er bestaat niet zoiets als ‘goed’ mediteren. Tijdens een meditatie kun je heftige emoties waarnemen, veel gedachten en fysieke gewaarwordingen hebben. Ook misschien het gevoel van geluk en tevredenheid. Uiteindelijk zal elke waarneming veranderen. Het gaat om het observeren wat er is zonder het oordeel.
- Beginnersblik. Kijk naar jezelf en wat je ervaart alsof je het voor het eerst ervaart. Dit maakt dat je gemakkelijker kunt observeren vanuit nieuwsgierigheid naar wat er is. Loslaten. Je stelt met mediteren geen doel wat je wilt bereiken. Doelen stellen leidt je af van het hier en nu. Hoe meer je moet ontspannen van jezelf, hoe meer gespannen je wordt. Door met aandacht te blijven bij de spanning, komt er vanzelf ontspanning.
- Acceptatie. Probeer te ervaren wat er is zonder dit te (willen) veranderen. Merk je dat je toch iets wilt veranderen, observeer dan deze neiging die je hebt.
- Mildheid. Wees mild voor jezelf (en anderen). Elke meditatie is anders, wees mild voor jezelf als het een keer niet gaat zoals je wilt. Waardeer jezelf voor het oefenen wat je doet. Aandachtstraining heeft tijd nodig.
- Gun jezelf de tijd. Je leert door vallen en opstaan. Fietsen kon je ook niet de eerste keer.
Vragen over meditatie of toch behoefte aan ondersteuning individueel of in groepen, neem contact op via de site.