Je gedraagt je naar hoe je je voelt.

Voel je je vrolijk, dan gedraag je je anders naar mensen toe dan wanneer je boos of verdrietig bent. De emotie is altijd gekoppeld aan een mentale (gedachten) en een fysieke (houding) component. Ik zou ook kunnen zeggen: ‘je gedraagt je naar hoe je denkt’ of ‘je gedraagt je naar hoe je loopt’ of zelfs ‘je gedraagt je naar de woorden die je zegt’. Al deze componenten veranderen in meer of mindere mate wanneer je gevoel verandert.

Mindfulness meditatie en emoties

Mindfulness gaat het om aanvaarding van het moment. Het is mijn ervaring dat dit de beste lange termijn strategie is wanneer het over emoties gaat. Je kunt immers niet weglopen van jezelf en je eigen patronen. Ik ben echter ook pragmatisch, want soms is het niet even snel en simpel om te aanvaarden hoe je je voelt. Het is leerzaam om bewust in een andere (vaak minder bekende) emotie te kunnen stappen. Misschien omdat je weg wilt van je huidige gevoel, misschien omdat je je nog beter wilt voelen.

Onthoud dat je je nog steeds zo voelt omdat je jezelf vastzet in je lijf, houding en gedachtestromen. Hieronder een manier om in een andere energie te stappen, waarbij je alle bovenstaande componenten aanpakt.

Veranderen hoe je voelt

Verander je gedachten, verander je ook je gevoel. Verander je houding en beweging, verander je gevoel. Hoe meer componenten mee veranderen, hoe succesvoller je in de andere emotie kunt stappen. 
  1. Zoek een rustige plek waar je je veilig/prettig voelt.
  2. Stel je voor: Haal een herinnering voor de geest waarbij je je geweldig (of iets anders) voelde. Let op dat ene belangrijkste moment.
  3. Let op: hoe intentioneler je bent, hoe effectiever deze oefening
  4. Wat deed je, met wie, wat zag je, wat hoorde je, etc. Let op specifieke details.
  5. Als muziek hierbij een rol speelt, helpt het om deze muziek op te zetten
  6. Haal terug hoe jij je voelde. Wees specifiek waar je in je lijf je dit prettige gevoel nu opmerkt.
  7. Breng de fysieke component erbij, dit is erg belangrijk. Ga staan zoals je stond en beweeg zoals je bewoog tijdens die positieve emotie. Merk op dat deze beweging intentioneel blijft.
  8. Ga verder met de beweging, haal de herinnering voor de geest, maak de beweging groter. Stel je voor dat het gevoel in je lijf zich uitbreid, maar het groter. Lees hier tips om je beter te voelen. Werkt een stap niet, ga dan terug naar de vorige stap.
Het is vaak makkelijker om deze techniek in tweetallen uit te voeren. De ander kan je helpen over de drempel van je eigen beperkingen heen te stappen. Zelf heb ik in coaching mensen laten rennen, over tafels laten springen, hard laten lachen en gekke gezichten laten trekken. Effect op de energie, vertrouwen en positiviteit was enorm.  

Merk je dat het totaal niet werkt, dan zit je waarschijnlijk te diep vast in je huidige emoties en patronen. Wees mild en met aandacht voor jezelf en hoe je voelt. Lees hier verder voor (lange termijn) tips voor om te gaan met emoties. Onbewust kun je jezelf tegenwerken. Wil je een vrijblijvende afspraak om dit te onderzoeken? Neem contact met me op.