Hoewel mijn ervaring is dat veel intuïtieve mensen vaak in staat zijn om veel te voelen, betekent (over)gevoeligheid niet noodzakelijk dat je intuïtief bent. Het kan je ook in de weg staan. Bedenk maar voor hoeveel rede je vatbaar bent als je echt boos of verdrietig bent. Kun je dan nog objectief kijken naar iemand? Hoor je dan werkelijk wat iemand zegt? Als je vol in een emotie zit, blokkeert dit de informatie en signalen die verder nog aanwezig zijn.

Intuïtief zijn zonder bewust iets te voelen

Het tegenovergestelde kan ook. Ik kwam enige tijd geleden iemand tegen in een workshop (bij de belastingdienst :))....waarbij ik iedereen een verhaal liet vertellen wat klopte en een verhaal liet vertellen wat niet klopte. Aan de deelnemers om in te schatten welk verhaal waar was en welk verhaal niet. Een man beweerde niet te voelen of iets non-verbaal te zien, maar wist gewoon hoe het zat. 100% goede score. Niet iedereen is echt een 'bewuste" voeler. Sommige zijn beter met hun andere zintuigen, zoals zien, horen, ruiken zonder het zelfs bewust te zijn. Iedereen heeft zijn eigen manier om informatie te verwerken.

Gedachten beïnvloeden hoe we ons voelen

De cognitieve psychologie stelt dat emoties voortkomen uit gedachten die we hebben. Vaak koppelen we direct de situatie aan wat we voelen. Bijvoorbeeld de file maakt dat we chagrijnig of geïrriteerd worden. Dit geldt niet voor iedereen. Het is de gedachte over de file, bijvoorbeeld: ‘heb ik dit weer’ of ‘zie je wel dat ik eerder had moeten vertrekken’, maakt dat je je geïrriteerd gaat voelen. Naast emoties zijn dus ook oordelen en overtuigingen een belangrijke blokkade van je signalen.

Een sterke mening of overtuiging over iemand belemmert je om objectief te kijken naar deze persoon. Als je weet dat iemand een harde crimineel is, ben je dan nog in staat om de kwetsbaarheid en zachtheid van die persoon te zien, die hij misschien iets meer verstopt heeft? Of zie je alleen de harde buitenkant van deze persoon?

Intuïtie ontwikkelen is bewustzijn ontwikkelen

Wil je je intuitie ontwikkelen, dan moet je ook een stap zetten om je algehele bewustzijn te ontwikkelen. Bewustzijn van wat je voelt en ervaart maar ook bewust zijn van de gedachten en oordelen die jou belemmeren om objectief te kunnen blijven om de signalen die er zijn waar te kunnen nemen. Ik vergelijk intuïtie ontwikkeling vaak met wijn drinken. Je kunt je leven lang wijn drinken en slechts het verschil proeven tussen rode witte wijn, zoete, droge, lekkere en minder lekkere wijn. Een wijn connaisseur echter heeft heel bewust wijnen gedronken en vergeleken. Daarom kan het dat een wijn connaisseur precies weet uit welke gebied de wijn komt, in welke hout de wijn gerijpt heeft, welke druiven gebruikt zijn, etc.
Zo werkt dat ook met intuïtie. Als je je ertoe inspant (of juist ontspant) kun je je bewust worden van de oordelen, overtuigingen, emoties en gevoelens die je belemmeren om helder te kunnen waarnemen.