Een paar jaar geleden ontmoette ik voor het eerst een ‘complotdenker’. Nu ben ik als coach gewend om te luisteren, maar het lukte echt niet. Ik kon NIET naar hem luisteren. Totaal niet. Ik blokkeerde volledig. Later besefte ik me waarom dat was.

Het had niet zozeer te maken met de inhoud, want ik ben razend nieuwsgierig naar het hoe en waarom iemand zo denkt. Er waren twee redenen dat ik niet kon luisteren:

Reden 1: De emotie!

Hij was zo boos terwijl hij zijn visie deelde dat ik niet kon luisteren. De emotie was zo intens dat ik blokkeerde. Als vanuit een automatisme merkte ik dat ik stopte met luisteren wat hem alleen maar bozer maakte omdat hij zich niet gehoord voelde.

Later besefte ik dat dat kwam omdat ik me onveilig voelde bij hem door zijn enorme boosheid. En luisteren kun je niet als je je onveilig voelt.  

Reden 2; De inhoud!

Ik merkte dat de inhoud van zijn verhaal (ik zal je de details besparen) zo heftig waren dat ze buiten mijn beeld van de werkelijkheid vielen. Hij vertelde me onder andere dat de overheid niet te vertrouwen was, het nieuws gecensureerd was, dat we gemanipuleerd werden etc, etc. Ik merkte dat ik deze informatie niet kon toelaten.

Later besefte ik me dat ik ergens mijn veiligheid zocht bij de overheid. Als ik zijn ideeën zou toelaten, zou dat betekenen dat ik niet meer veilig ben. Het ging dus niet over de inhoud, maar wederom mijn gevoel van veiligheid. Ook dit betekende dat ik niet kon luisteren.

Luisteren naar elkaar.

Bovenstaande merk ik nu ook op in gesprekken die anderen met elkaar hebben. Zodra er een discussie plaatsvindt over Covid gaat de ademhaling, de emotie, het volume en snelheid van praten omhoog. De ontspanning verdwijnt omdat het onderwerp zoveel onveiligheid oproept. Nog al logisch dat we niet meer naar elkaar kunnen luisteren.

Of denk je dat jij wel echt luistert als de ander over dit onderwerp praat? Check je lijf!

Veiligheid creëren.

Dus het eerste wat we moeten doen is veiligheid creëren in onszelf. Dan bedoel ik dat je het echt moet vinden in jezelf. Dus niet buiten jezelf,  bijvoorbeeld:  

 • Voor de pro-vaxer: ‘Als ik me vaccineer’ ben ik gezond en veilig voor Covid.
 • Voor de anti-vaxer: ‘Als ik me niet vaccineer’ ben ik gezond en veilig voor de bijwerkingen

In beide gevallen leg je jouw gevoel voor veiligheid buiten jezelf. Als je dat doet betekent dat deze discussie altijd onveiligheid op zal roepen en we niet meer kunnen luisteren naar elkaar. Zoek dus veiligheid bij jezelf. En dat is rete-lastig! Want je denkt op dit moment: alleen de vaccinnatie kan me veiligheid brengen, echter de anti-vaxer denkt: alleen niet-vaccineren houdt me gezond en kan me veiligheid brengen.

Echter voel je je nu veilig met een vaccin? Voel je je nu veilig nu je geen vaccin hebt? Volgens mij niet helemaal, dus je ziet al dat dit een illusie is. 

Je bent veilig!

Onthoud dat je NU op dit moment je veilig bent. Jouw ‘mind’ zal je vertellen dat je nu niet veilig bent, maar dat is niet waar. Je ‘mind’ haalt ideeën over een fatale toekomst naar het NU. Laat de toekomst even voor wat het is en ontspan. Pas als je je ontspannen en veilig voelt, zul je in staat kunnen zijn contact te maken met je eigen innerlijk weten wat je vertelt wat te doen.

Hoe moeten we communiceren met elkaar?

 • Geef erkenning aan je eigen gevoel voor onveiligheid
 • Merk op als je stellig wordt, sneller gaat praten of als er gedachten en emoties opkomen
 • Geef aan als het lastig voor je is om te luisteren
 • Geef aan waarom het zo lastig voor je is
 • Of benoem als je ziet dat het lastig voor de ander is. 
 • Stop even als je niet kunt luisteren en ga pas verder als het oké is voor je.
 • Bespreek de gevoelens van onveiligheid met elkaar voordat je de inhoud ingaat.
 • Praat vanuit rust
 • Houd rekening met de gevoeligheid van de ander
 • Geef jouw informatie in hapklare brokjes
 • Check of de ander de informatie kan binnenlaten voordat je meer informatie geeft
 • Wees geduldig
 • Ga de ander niet overtuigen, waarom zou je immers? Jij voelt je toch veilig?
 • Leg de informatie die je hebt voor je neer zodat de ander het kan pakken als hij daar klaar voor is. En als de ander informatie voor jou heeft, luister er naar.

Waarom deel ik dit verhaal?
De wereld heeft ontspanning nodig. Vanuit onveiligheid kun je geen goede keuze maken, je kunt niet (echt) luisteren en al zeker niet naar jezelf of je innerlijke kompas! Zoek dus als eerste je eigen veiligheid op, dan pas sta je open om de informatie tot je te nemen en kun je nadenken. 

Wat betreft het verhaal met de complot-denker. Doordat ik niet meer kon luisteren kon ik ook de kloppende dingen niet horen die gezegd werden. Ik ben na het gesprek zelf op onderzoek gegaan. Ik wil je dus ook niet overtuigen met wat ik op dit moment vindt. Ik nodig je als eerste uit om te ontspannen en vervolgens zelf op zoek te gaan en informatie tot je te nemen om die beweging te maken die bij je past.

Vanuit emoties zoals angst ontstaat er rechtlijnigheid, goed of fout, links of rechts. Echter het is genuanceerd in mij en ook in jou. Ik nodig je uit om te ontspannen en je eigen nuance op te zoeken.