Kun je vertrouwen op je intuïtie en gevoel in deze tijden van onzekerheid en onveiligheid? Ik zeg je…..Juist nu! Vertrouw op je gevoel. Ik zie de pro-wetenschappers al reageren. ‘Daar heb je het gevoelsargument weer. Het gaat om de ratio! Argumenten!’ 

Mijn antwoord daarop: Rationele mensen kiezen ook op gevoel. Ze hebben echter meer argumenten nodig om een goed gevoel te krijgen. Ai, pijnlijk maar waar! Ik zie de reacties op dit artikel al voor me.

Keuzes maken vanuit je emotie

Keuze maken op basis van je intuïtie betekent niet keuze maken op het eerste wat je voelt. Je maakt immers niet je beste keuze vanuit angst. Want wat doe je als je bang bent? Als eerste richt je de aandacht naar buiten naar het eerste wat jouw veiligheid kan bieden. Om te overleven  op korte termijn werkt het, echter op lange termijn is angst een slechte raadgever. Bij angst vernauwt je bewustzijn, hormonen racen door je lichaam. Het overzicht en de creativiteit om voor de lange termijn de optimale keuze te maken ontbreekt dan. Zit je vol stress en spanning op dit moment? Maak dan nog geen keuze!

Hoe heb jij je keuze gemaakt afgelopen tijd?

Ik vond het met tijden behoorlijk spannend. Jij vast ook. Denk eens na wanneer jij de aandacht naar buiten hebt gericht op zoek naar zekerheid en veiligheid. Bij wie ging jij te raden? Bij de overheid, je vrienden, het nieuws, het wetenschappelijk onderzoek of je ouders? Dat is logisch, echter het betekent maar een ding, dat je je onveilig voelde en niet meer vertrouwde op jezelf. Je bent letterlijk en figuurlijk de verbinding met jezelf en je innerlijke kompas verloren.

Zoek ontspanning

Stap een is om je veilig en ontspannen te voelen. Pas dan ben je in staat om te voelen. En dat is nogal een uitdaging deze tijd . En met voelen heb ik het niet over emoties. Onthoud:

Zit je sterk in een emotie, dan kun je niet luisteren.

Niet naar een ander, maar al zeker niet naar jezelf. En als je toch luistert wanneer je bang (of boos) bent,  ben je zeer, zeer selectief. Zeker weten dat je dit herkent. En dat is precies het probleem deze tijd. De meeste mensen zitten vol angst of boosheid. Met als effect dat de mensen selectief informatie tot zich nemen. En hoe kun je dan luisteren naar jezelf?

Hoe moet ik kiezen vanuit mijn intuïtie?

Wees als eerste bewust dat je bang of boos bent. Er zijn emoties en gedachten. Merk ook op wanneer je stellig reageert op iemand met een andere mening. Besef dan dat je niet meer open staat. Je bent niet echt aan het luisteren, ook al denk je misschien van wel. Dit observeren geeft direct wat ruimte. En stel je eens de volgende vragen:

  • Wanneer heb ik mijn (zelf)vertrouwen buiten mezelf gelegd?
  • Kan ik ontspanning voelen als ik de aandacht naar binnen richt?
  • Wat heb ik nodig om op mezelf te kunnen vertrouwen?

Intuïtie is innerlijk weten, inzicht zonder nadenken. Dus neem gerust alle informatie tot je. En richt de aandacht naar binnen. Je weet dat je de juiste keuze hebt gemaakt, wanneer er rust en vertrouwen is. Intuïtie is subtiel, schreeuwt niet en wacht rustig tot jij luistert.