Wie stelt zichzelf wel eens de vraag...waarom voel ik me zo? Wat een gekke gedachten heb ik? Wat gebeurt er allemaal in mijn lichaam? Onze gedachten, emoties en gevoelens veranderen elke dag ontelbaar keren. Verwonder jezelf.......goh wat raar? Ik voel boosheid? Irritatie? Spanning? Waar zit dat in mijn lichaam? Wat een gekke gedachte komt er weer in mij op. 

Intuitie is waarnemen

Nieuwsgierigheid en verwondering naar jezelf zijn nodig om je intuitie te ontwikkelen. Intuitie gaat ook over het waarnemen van jezelf en van dingen buiten jezelf zoals bij andere mensen. De waarnemer echter, dat ben jij. We hebben de neiging om ons te identificeren met wat we waarnemen. Identificeren betekent dat wie jij denkt dat jij bent = wat je ervaart. Dit kan ook anders door bewust waar te nemen wat je ervaart.
  • Ik observeer het denken, 
  • Ik observeer de emoties
  • Ik observeer mijn lichaam
  • Ik ben niet het lichaam, mijn denken of mijn emoties. Ik ben datgene wat observeert. 

Aanwezigheid in je lijf is noodzakelijk.

Denken en observeren gaat niet samen. Als je denkt, kun je immers niet waarnemen en ook hier is de verwondering de sleutel. Observeer niet alleen jezelf, ook de ander en het effect van de ander op jou. Wat zegt iemand? Wat doet iemand? Wat voor impact heeft de situatie op mensen en op jou?

Op deze manier ontwikkel je op een natuurlijke wijze je bewustzijn en je zintuigen. Observeer en verwonder jezelf als een kind.