Er is niets mis met spanning. We hebben spanning nodig om te ademen, te presteren en helder te zijn. Je moet dan wel op zijn tijd kunnen ontspannen, anders raakt je systeem in disbalans. Je lichaam geeft vanzelf aan als het nodig is om te ontspannen. Het negeren van deze signalen kan, echter het risico van teveel structurele spanning is eenĀ burn-out.

Ontspannen om meer waar te nemen

Vanuit ontspanning kun je waarnemen, voelen, ruiken en werkelijk leven. Probeer eens een plant of struik langs de snelweg waar te nemen met 160km/u. Onmogelijk. Je ziet misschien de contouren en het groter geheel, maar de werkelijkheid laat zich niet pakken in grote lijnen en toont haar diepgang in de details. Om werkelijk te zien dien je te vertragen.

Weet jij wanneer je ontspannen bent?

Je hartslag is rustig, ademhaling diep en vol, gelaatstrekken ontspannen en een evenwichtig, vol en aanwezig gevoel. Hoe ontspannen ben jij bijvoorbeeld gesprekken met mensen? Spanning is er altijd, ben je er ook bewust van? Veel mensen die gespannen zijn hebben allerlei manieren gevonden om deze spanning te hoeven voelen. Denk aan afleiding, veel denken, veel actie en doen, drank en drugs, etc. Je bent je danĀ niet meer bewust zijn van wat je voelt en ervaart. Je beweegt op een te grote snelheid.

Intuitief waarnemen

Informatie over jezelf en de omgeving laat zich mede zien door de verandering van spanning naar ontspanning. Elke verandering (van de mensen) in jouw omgeving heeft zijn effect op jouw lichaam. Hoe subtieler jij in staat bent de spanning te ervaren van de spieren die samentrekken, je ademhaling die omhooggaat, etc, hoe directer jij in staat zult zijn om bewuste keuzes te maken. Je weet wat er gebeurt bij jou, bij de ander en in je omgeving. Je eigen lichaam is je baken, en geeft aan welke richting de jouwe is.