Bij de meeste mensen werkt de gedachten-stroom onafgebroken door. Zonder een moment van rust of stilte. Ook tijdens het doen van een simpele activiteit zoals ‘eten’ of ‘wasmachine inruimen’ gaat het denken maar door. Het is mogelijk deze ruis te doven! Train je aandacht en zoek de stilte op. 

Door de stilte ontdek je de herrie in jezelf

Wat gebeurt er als het stil om je heen is? Of als een gesprek stil valt? Wat doe je dan? Grote kans dat je net als veel andere heel onrustig wordt, gaat denken, bewegen en praten. De 'Mind' raakt immers in paniek als het niets te doen heeft en zoekt houvast. Door je Mind te training in het houden van aandacht d.m.v. meditatie voorkom je de onrust die ontstaat. 
Van het observeren vanuit de zintuigen, wat je ziet, hoort, proeft en voelt wordt de 'mind' rustig. Het brein ontspant ervan.

Wanneer het stil is om je heen, merk je pas hoe onrustig of hoe druk het is in jou. 

Stilte, zo buiten, zo binnen

De stilte buiten kan je helpen om de stilte binnen te ervaren. Echt stil zal het buiten nooit echt zijn. Toch zijn de geluiden van de natuur van een andere kwaliteit dan geluiden van auto's, je laptop of andere mensen. Ga eens naar buiten de natuur in en luister naar de geluiden, zonder te gaan zoeken naar de geluiden. De andere zintuigen mogen ook meedoen. Voel, ruik, zie en proef.  

In zeven stappen de stilte opzoeken

Gebruik in deze oefening de geluiden om je heen. Deze oefening is het beste te doen in een rustige omgeving.
  1. Stop met wat je doet
  2. Word bewust van je eigen lijf, je voeten op de grond
  3. Adem een aantal keer bewust in en uit en volg de adembeweging
  4. Merk de geluiden op om je heen
  5. Hoor waar de geluiden zijn en waar er geen geluid is.
  6. Ervaar hoe je zit. Voel en ervaar hoe je zit met al het geluid om je heen.
  7. Is er ergens stilte in jou? Richt je aandacht erop. Wanneer je niet direct stilte kunt ervaren, richt je dan op je ademhaling. Wanneer je afgeleid bent, richt je aandacht weer op je ademhaling. Adem eventueel bewust 4 tellen uit, neem een moment pauze en 4 tellen inademen.

Stilte ervaren kan overal en altijd.

Wanneer we in staat zijn de geluiden te laten komen en te laten gaan, dan zijn geluiden net als de wind en de wolken die komen gaan. Wanneer we gaan balen van elke wolk die voorbij komt, zal je ook veel onrust ervaren.
We hebben geen last van de geluiden om ons heen, we hebben last van de manier waarop we er mee omgaan.
Je kunt je aandacht trainen zodat je geluiden laat voor wat ze zijn. Het trainen van deze aandacht gaat vaak beter in een stille omgeving.