Hoe moet je omgaan met emoties die niet prettig zijn? Blijf je in bepaalde ‘nare’ emoties blijft hangen. 'Nare' betekent hierin dat jij ze 'naar' vind, wat ook direct de oorzaak is dat je er last van hebt.

Emoties beleven als een kind

Kijk eens naar een kind wat leeft met een huil en een lach. In 5 minuten kunnen alle emoties de revue passeren zonder dat het kind ze vasthoudt of er last van begint te krijgen. Het kind accepteert wat er is, vindt er niets van waardoor de emoties niet alleen komen, maar ook weer gaan. De emoties worden niet vastgezet (lees verder:.Je goed voelen, hoe doe je dat?) 
Ervaren en acceptatie is de sleutel tot transformatie van emoties.

6 manieren voor het omgaan met emoties:

  1. Liefdevolle aandacht geven. Bedenk dat een kind de emoties los zal laten wanneer een ouder er troostend en met liefdevolle aandacht bij is. Geef jezelf en jouw emoties liefdevolle aandacht. 
  2. Jezelf fysiek uiten. Hiermee bedoel ik niet het uiten met als doel om de emotie niet zelf te hoeven ervaren (waarbij anderen er last van hebben). Je kunt je emotie transformeren door jezelf te uiten vanuit contact met je emotie, denk aan tekenen, bewegen, schrijven, dansen, schilderen of iets te maken.
  3. Mentale afstand nemen tot het gevoel. (Korte Termijn oplossing) Door je te richten op bepaalde ‘helpende gedachten’ schep je afstand. Voorbeelden van helpende gedachten zijn: ‘Dit gevoel is niet van mij’, of ‘ik mag boos zijn’. Zie de emotie als iets van een ander of van het verleden en spreek dat ook uit naar jezelf. Deze oplossing is echter tijdelijk omdat je de ene overtuiging vervangt door de andere (die de oorzaak was van je emotie). 
  4. Mindfulness meditatie Blijf met je aandacht bij je emotie. Observeer hoe je deze fysiek ervaart je in je lijf. Leer je emotie kennen. Wat voor gevoel, vorm, beweging of kleur heeft het? Blijf er met aandacht bij. Is de emotie te intens, richt je aandacht op je ademhaling zodat de intensiteit afzwakt. Blijf met je aandacht gericht op je fysieke lijf. Je zult merken dat de emotie verandert van vorm, intensiteit en beweging. Weet dat emoties net als gedachten, komen en gaan. Het helpt om deze oefening te doen met iemand anders die je kan helpen met je aandacht bij je gevoel te blijven. Uiteindelijk zul je merken dat de emotie verandert en uiteindelijk helemaal transformeert.
  5. Emoties delen met anderen. Misschien heb je vrienden met wie je erover kunt praten? Misschien herkennen zij dat ook. Gedeelde smart halve smart gaat erg vaak op. Praat niet vanuit de emotie, ga er niet in je emotie zitten, je maakt het hierdoor groter dan het is. Praat ook niet over je emotie, je praat over wat je vind van je emotie waardoor je weggaat van je emotie. Praat in contact met je emotie. Voel je emotie wanneer je praat. 
  6. Richt je aandacht op iets anders. (Korte Termijn oplossing) Dit kun je doen als je emotie te intens is. Weet dat je niet van je emotie of jezelf kunt weglopen. De emotie zal terugkomen als je de oorzaak niet hebt weggenomen. Je zult de emotie toch een keer moeten aankijken. Wil je er toch van weg gaan, doe het dan bewust. Richt je aandacht op iets anders wat je afleid, Bv. Leuke muziek, een boek, film, etc

Emotionele energie omzetten in aandacht.

Wanneer je emoties voelt is het belangrijk je aandacht erbij te houden. Je zou jezelf kunnen afleiden (vluchten) en je aandacht volledig richten op je ademhaling of iets anders. De emotionele lading gekoppeld aan de gebeurtenis blijft dan echter bestaan.

Juist door met aandacht te blijven bij je emoties in combinatie met aandacht voor de ademhaling laat dat de gekoppelde fysieke, emotionele en mentale reacties langzaam zullen veranderen. Je zult dan in staat zijn om kalm en rustig te blijven zoals je in de oorspronkelijke situatie had willen zijn. De automatische emotionele reactie zal naar verloop van tijd steeds minder worden. Tegelijkertijd zul je steeds helderder, aanwezig en kalm worden. Het emotionele gedragspatroon begint langzaam af te breken.