4 korte oefeningen om gedachten te leren kennen.

Oefening 1: geen gedachten hebben:

(1 min). Doe je ogen dicht en doe wat je moet doen om 1 minuut lang geen gedachten te hebben.
En.....lukt het? Als het lukte? Wat heb je gedaan? Of juist niet? 

Oefening 2: gedachte vasthouden:

(1 min.) Houd een gedachte vast: (bv. Ik moet mijn best doen, ik moet naar de winkel), pak er eentje. Doe je ogen dicht en probeer deze gedachte 1 minuut vast te houden. Je mag de gedachte niet gaan herhalen! Opdracht is deze gedachte vast te houden zonder dat deze weggaat. Hoe doe je dat?
En.....lukt het? Als het lukte? Wat heb je gedaan? Of juist niet? 

Oefening 3: een gedachte of overtuiging ontkennen:

Doe je ogen dicht en denk de komende minuut NIET aan een roze olifant. Doe wat je moet doen om 1 minuut lang absoluut niet aan een roze olifant te denken.
En....lukt het? Wat heb je wel of wat heb je juist niet gedaan?

Oefening 4: alle gedachten uitnodigen en er niets mee doen:

(1 min.) Nodig alle gedachten uit die je hebt. Alle gedachten zijn welkom op dit moment. Doe er niets mee, ga ze niet aankijken, maar nodig ze uit, laat ze allemaal toe. Misschien blijven bepaalde gedachten hangen en merk je dat je toch voorkeur hebt voor bepaalde gedachten. Merk het op en laat alle gedachten weer toe, laat ze los, je doet er niets mee.
En.....lukt het? Als het lukte? Wat heb je gedaan? Of juist niet? 

Wat zijn gedachten? Wat kun je over gedachten zeggen? -

 • Gedachten zijn er. Geen gedachten hebben kan niet, want ze zijn er.
 • Je kunt kiezen of je ze aandacht geeft. Je kunt er voor kiezen je aandacht erop te richten of niet. Richt je je aandacht op iets anders, dan ervaar je geen gedachten meer. Deze aandacht kun je trainen door middel van meditatie training. 
 • Gedachten kun je niet vasthouden. Er komen uiteindelijk andere gedachten op, je dwaalt of. Merk je dat je toch vaak dezelfde gedachte hebt gehad, dan heb je deze gedachte herhaald. Denk aan een mantra die je herhaald. Een enkele gedachte vasthouden is onmogelijk. Een gedachte is niet tastbaar, hoe wil je deze dan vasthouden? De illusie van het vasthouden ontstaat door het herhalen 
 • Gedachten verdwijnen niet door ze te ontkennen of er tegen te vechten. Aangezien gedachten niet tastbaar zijn, waar vecht je dan tegen? Wat je ontkent maakt je sterker. Ontkennen leidt trouwens weer tot nieuwe gedachten. Gedachten zijn er altijd en zullen er altijd zijn. Merk je op bij jezelf dat je niet aan een roze olifant hebt gedacht? Dan heb je waarschijnlijk aan iets anders gedacht of de focus op iets anders gelegd.
 • Gedachten ontstaan door de weerstand die je hebt tegen het huidige moment. Vechten tegen de weerstand zorgt voor meer weerstand. Laat je de weerstand toe, dan verdwijnt deze gedachte.
 • Als je alle gedachten toe laat, dan verdwijnen ze. Merk op wat je doet met je gedachten. Misschien ben je aan het werk om de gedachten een voor een te bekijken, ben je gehecht aan een leuke gedachte of ben je bepaalde gedachten aan het zoeken of komen ze een voor een binnen. Kijk of je echt alle gedachten kunt uitnodigen en toelaten, dan zul je rust ervaren.
 • Je hebt geen last van de gedachten die je hebt, je hebt last van de weerstand ertegen.
 • Gedachten ontstaan doorgaans door weerstand tegen het NU. Blijkbaar is het nu niet ok, want je wilt ergens naar toe of zoekt iets wat beter of anders is. Zit je veel in je hoofd?
 • Veel piekergedachten? Grote kans dat je veel emoties hebt (of hebt opgeslagen in je lichaam), die je niet prettig vindt om te ervaren. Door te denken, ga je weg van je lichaam en wat je in het NU ervaart. Ben je volledig in het nu, dan accepteer je alles wat er is en zul je zonder gedachten zijn. 
 • Minder gedachten hebben? Train je aandacht!
 • Heb je ook suggesties over gedachten of hoe er mee om te gaan? Laat een bericht achter!