(On)bewust pik je op hoe de ander zich voelt.

Zo voel je je bij de ene persoon prettig en bij de ander niet. Niet perse omdat je iets 'vindt' van de ander, maar gewoon omdat je lijf mee-resoneert met de ander. Je bent mens, en dus empathisch en pikt de gevoelens en emoties op van de ander, denk aan boosheid, blijdschap, maar ook openheid, enthousiasme, afstandelijkheid, etc. 

Invloed hebben op de sfeer

Aangezien we als mens empathisch zijn en gevoelens oppikken, heb je ALTIJD invloed op de situatie en op de ander. De persoon (of subgroep) met de dominantste gevoelens en emoties binnen de groep en bepaalt de sfeer in een groep. Dat kan dus zowel de stille negatieveling zijn of de uitbundige positivo.

Je energie verliezen

Het is binnen groepen niet altijd eenvoudig om in je eigen energie te blijven. Je komt positief binnen en in no-time zakt je energie niveau tot het nul-punt. Hoe kun je bij jezelf blijven? En je positieve gevoel vasthouden?

Jezelf blijven binnen groepen

Belangrijk om een mate van innerlijke stevigheid te hebben om je eigen gevoel en energie te behouden. Dat betekent dat je in je eigen kracht staat met een mate van autonomie en onafhankelijkheid. Bedenk eens hoe anders dat was in groepen toen je jonger was.

Waarom pik ik gevoelens op van een ander? 

  1. De eerste reden is dat hoe meer aandacht je richt op de ander, hoe meer emoties en gevoelens je oppikt. De vraag die je kunt stellen is: Waarom richt je je aandacht op de ander? Wat wil je van de ander? Waardering? Veiligheid? Goedkeuring? Zodra je dat verlangt, gaat je aandacht naar de ander en neem je een deel van de gevoelens en emoties van de ander over. 
  2. Een andere reden is dat je je eigen negativiteit nog niet volledig geaccepteerd hebt. We hebben in ons allemaal dezelfde emoties en gevoelens, want we bestaan allemaal uit dezelfde aarde. Energie roept energie op. Je hebt geen last van de ander, je hebt last van de reactie van je eigen lijf. Wanneer je de zwaarte onderdrukt of nog niet zo goed kent, zal deze zwaarte je verrassen wanneer deze opduikt. Doorgaans levert dat verzet op, want je wilt de zwaarte niet voelen met als gevolg dat je direct een deel van je lichtheid verliest. 

Bij jezelf blijven

De energie willen veranderen in een groep is een verkeerd uitgangspunt. Dat klinkt al als een daad van verzet met een focus op de anderen. Het eerste wat je dient te doen is bij jezelf blijven, ontspannen aanwezig in je eigen lijf. Voel, ervaar de positiviteit in jezelf, dat is het allerbelangrijkste.

Richt je op je eigen licht, blijf bewust van je eigen lijf, voeten op de grond en ontspannen ademhaling zijn echt dingen die werken. Een gezonde verhouding: 70/80% van de aandacht bij jezelf en 30/20% bij de ander. Hiermee vergroot je je eigen aanwezigheid en kracht in de groep.

Standaard tools voor sfeer-ontwikkeling van het team. 

Er zijn verschillende manieren die ik als teamcoach inzet om teams bewust te maken, onder andere: Feedback geven op gedrag en sfeer, helder maken van sfeer en de impact, onderzoeken wat voor sfeer en gedrag het team wil. Gemeenschappelijke waarden en belangen onderzoeken. Humor, vragen naar een positieve ervaringen en natuurlijk begrip tonen helpt allemaal. Er is nog een andere mogelijkheid....

Hoe je zelf de sfeer bepaalt in de groep. 

Ik wil je graag een andere 'energetische' manier aanbieden die je kunt oefenen. Voor de rationele, nuchtere mens misschien wat vreemd, maar het proberen waard. Met deze methode werk je met intentie, visualisatie en energie. Voor het brein maakt het immers niet uit of je iets visualiseert of daadwerkelijk meemaakt.

Wanneer het beeld wat je hebt en je intentie sterk genoeg is, verandert het brein en verander je je eigen gemoedstoestand en daarmee je impact op de ander.

Drie verschillende oefeningen om de sfeer te veranderen

Dit zijn individuele oefeningetjes die je ook gezamenlijk kunt toepassen. De oefening met de smiley's heeft bij mij zelf wel eens geresulteerd in een dag met veel humor en veel lachen. Of dat toeval was? Mij maakt het niet uit. Probeer ze eens.
  • Ga zitten, wordt bewust van je energieveld (zie het als een ei om je heen), voel en ontspan erin. Zet dan eens bewust allemaal smiley's in je energieveld om je heen. Wees gedurende de gehele dag bewust van de smiley's om je heen. Ook in contact met anderen, stel je jezelf voor dat de smiley's om je heen dansen. 

  • Nodig liefde uit om je heen. Gebruik je fantasie. Misschien is het voor jou een kleur, of stel je je voor dat er engeltjes om jullie heen staan. Misschien dat Jezus zelf in gedachten aanwezig is. Wat ook maar werkt voor jou om het idee en gevoel te hebben dat er liefde is. Gedurende de gehele dag een deel van je aandacht gericht op deze liefde.

  • Adem vanuit je hart de negativiteit in en adem positiviteit (of liefde) uit. Of anders donkerte in ademen en licht uitademen. Begin hier al in de ochtend mee. Start met 10 min bewust ademen. Neem deze intentie de gehele dag mee. 

Als het niet bij de ander iets verandert, verandert het in ieder geval jou iets. Gegarandeerd! Door jouw positieve intentie ben je minder vatbaar voor de energie van anderen en blijf je in ieder geval ontspannen bij jezelf. Mijn ervaring is dat het werkt, ook voor de sfeer in de groep. Laat me weten wat je ervaren hebt...