Leiderschap herken je aan de charismatische uitstraling. Een ontmoeting met een leider met charisma heeft impact. Hij straalt omdat hij weet wat belangrijk is voor hem. Hij voelt zich op zijn gemak in gezelschap en bij zichzelf. Je durft hem te volgen omdat je voelt dat hij zelfvertrouwen heeft en weet waar hij naar toe wil. 

Wat de charismatische leider uitstraalt, voelt deze van binnen.

De leider wil inspireren en kan dat alleen wanneer hij zelf geïnspireerd is. Wanneer hij onzeker is, sijpelt dat non-verbaal door de boodschap heen. Hoe sterker hij de boodschap van binnen voelt, hoe krachtiger het naar buiten komt. Ook wanneer hij twijfelt, voelt de ander dat. Hoe meer het klopt van binnen, hoe congruenter het is in gedrag, denken, voelen en zeggen en hoe duidelijker de boodschap, hoe meer deze klopt voor de luisteraar en hoe krachtiger de impact.

5 tips voor een krachtig charisma.

  1. Weet wat je wilt en belangrijk vindt. Alle belangrijke leiders weten wat ze belangrijk vinden en staan ervoor.  
  2. Zo binnen zo buiten. Voel de boodschap van binnen. Weet wat je zegt en praat vanuit je gevoel, niet vanuit je hoofd. Zodra je gaat denken tijdens een gesprek ga je uit verbinding. Jij dwaalt af en de ander ook. Dat wat er in jou gebeurt, heeft direct impact naar buiten toe.
  3. Congruentie. Wees congruent in je gedrag zodat wat je voelt, denkt, doet en zegt, klopt met elkaar. Toon dat gedrag wat bij je past. Wees eerlijk naar jezelf toe en de ander.
  4. Stilte. Durf de stilte te gebruiken. In de stilte wordt alles voelbaar. De stilte in een gesprek word gebruikt door diegene die dat durven.
  5. Contact maken. Maak contact met jezelf en met de ander. De kracht van de ontmoeting is afhankelijk van hoeveel verbinding er gemaakt kan worden. Verbinden met de ander, begint met verbinding met jezelf.

Charismatisch leiderschap begint bij jezelf.