Het denken is de grootste activiteit die zorgt voor spanning. Er bestaat ook niet zo iets als ontspannen denken. Denken is een activiteit, iets wat je doet, een bezigheid.
"Werkelijk ontspannen betekent stoppen met inspannen." 
Mensen die altijd denken zijn altijd bezig. Zelfs als ze stil zitten, gaat het hoofd door. Er is een constante activiteit. Het gaspedaal is altijd ingedrukt. Om te ontspannen moet je stoppen met bezig zijn, je voet van het gaspedaal en jezelf leeg maken.

Je brein kent twee mogelijkheden: 

Denken. Je denkt en je bent bezig over iets wat gaat komen of al is geweest. Het denken zal altijd bezig zijn met het verleden of de toekomst. Kortom met iets wat er NU NIET is. : Het brein spant zich in
Directe ervaring. Je ervaart in het moment wat er is. Je bent in het nu. Je ervaart, voelt, ruikt, hoort of proeft. In het nu is er geen ruimte voor het denken.: Het brein ontspant zich

Al mijn tips komen voort vanuit de wetenschap dat denken een actieve bezigheid is en dat de ‘directe ervaring’ leidt tot ont-stressing. Derhalve 8 tips om de directe ervaring op te zoeken, te leven vanuit het moment in plaats vanuit je hoofd. Als je iets doet, doe het dan met aandacht! (Iin plaats van tegelijkertijd te denken aan iets anders). Wanneer het je lukt met aandacht te blijven, zit je niet in je 'denken' en gaat het lijf automatisch meer ontspannen.

Top 8 tips om te ontspannen: 

  1. Buikademhaling (met aandacht). Leg je handen op je buik en volg je volledige ademhaling een aantal keer. Adem hierbij in je buik en vol in tot in je borstkas, zonder te forceren. Merk op dat je lijf weer ontspant bij de uitademing. Doe dit een aantal keer. Adem eventueel iets langer uit dan je doorgaans gewend bent (zonder te forceren) Waarschijnlijk merk je dat door je ademhaling drie keer te volgen je ademhaling al rustiger en dieper wordt. Doe dit meerdere keren per dag met aandacht. 
  2. Afstand nemen. Fysiek, emotioneel en mentaal afstand nemen helpt om ontspannen te geraken. Mentaal, emotioneel: neem afstand door je emoties en denken te observeren. Of fysiek kan het betekenen om erop uit te gaan, even weg van bepaalde mensen, uit de stressvolle situatie stappen of op vakantie gaan. 
  3. Maak contact met je zintuigen. Spanning komt door bezig te zijn met je hoofd. Voor het brein is denken inspannend. Ervaren vanuit de zintuigen is voor het brein ontspannend. Dus stap uit de activiteit van je hoofd en stap in de ervaring. Zoek eventueel de natuur op en ruik, voel, ervaar en hoor de omgeving. Naar buiten staren, of de warmte van je kopje thee voelen werkt ook.
  4. Lichaam losmaken (met aandacht). Het is gemakkelijker een ontspannen geest te hebben in een ontspannen lichaam. Je kunt zachtjes rondjes draaien met je hoofd en vervolgens je schouders, armen, ellebogen, handen, bovenlijf, benen, onderbenen en voeten. 
  5. Minder koffie drinken. Denk na over wat je inneemt aan spanningsverhogers zoals koffie of red bull. 
  6. Sex en zoenen bij zoenen komt het hormoon oxytocine vrij wat stress bestrijdt (cortisol) en zie volgend punt. 
  7. Korte inspanning. Inspanning leidt tot ontspanning. Ga sporten of span een voor een je spieren aan en houdt deze spanning enkele tellen vast. Je zult merken dat je spieren daarna meer ontspannen zijn. 
  8. Schreeuwen. Veel spanning ontstaat door het binnenhouden van wat je werkelijk voelt of denkt. Door even te schreeuwen of alles te zeggen wat in je op komt, zul je merken dat er daarna ruimte ontstaat voor de stilte. Tip: doe dit met aandacht voor wat je voelt en ervaart en doe dit wanneer je alleen bent. 

Verder lezen over ontspannen: 

                                                                                         
Artikel geschreven door: Luc van Esch, trainer & coach Vianen / Utrecht
Behoefte aan ondersteuning om te ontspannen? Neem Contact voor een vrijblijvende kennismaking