Voor effectieve gesprekken kan het nuttig zijn om onderstaande drie niveau’s van luisteren te onderscheiden. Ze richten zich op de aandacht die je hebt voor de ander, voor jezelf en de impact die we op elkaar hebben in een gesprek.

Eerste niveau van luisteren, aandacht gericht op jezelf: 

Je luistert niet echt. De ander vertelt over zijn vakantie, echter je bent in gedachten bij het moment toen jij zelf op vakantie was. De vragen die je vervolgens stelt zijn om je eigen nieuwsgierigheid te beteugelen eerder dan dat je doorvraagt op het verhaal van de ander. Je bent met jezelf bezig in plaats van met de ander. Dit overkomt je snel wanneer je 'iets vindt van' of emotioneel geraakt wordt door wat de ander vertelt. Het verhaal wat de ander vertelt doet je denken aan een eigen situatie.

Elementen:

 • De ander onderbreken.
 • Je zit in je eigen gedachten bv. wat je vindt, voelt of denkt over wat de ander vertelt.
 • Je bent ongeduldig om eigen verhaal te vertellen. 

Tweede niveau van luisteren, aandacht gericht op de ander: 

De luisteraar is zich bewust van wat er bij de ander speelt, denk aan de emoties, gevoelens maar ook de woorden, gebaren en non-verbale communicatie die bij de ander zichtbaar of voelbaar zijn. Je bent bewust hoe de ander erbij zit tijdens jullie contact.

Elementen:
 • Meeleven met de emoties van anderen.
 • Zien hoe de ander zich voelt.
 • Aandacht voor de non-verbale communicatie zoals gebaren en expressie in het gezicht.
 • Je hoort en ziet wat de ander belangrijk vindt.

Derde niveau van luisteren, bewustzijn van jezelf, de ander en de omgeving

Op dit niveau heb je ook aandacht voor de onderstroom en de impact van de ander op jou en op de ruimte om jullie heen. Je bent je bewust van de subtiele gevoelens die in de energie hangen. Denk aan openheid, terughoudendheid, spanning, enthousiasme etc. die voelbaar is in de ruimte. Je merkt de impact die deze sfeer heeft op jou, de ander en op de ruimte zelf. Je bent je bewust dat deze sfeer wordt bepaald door jullie interactie. (lees ook: De krachtigste persoon bepaalt de sfeer).

Elementen:
 • Aandacht voor de energie in de ruimte.
 • Bewustzijn van de ander en ontspannen aandacht voor alle zintuigen.
 • Je bent je bewust van de impact die jij hebt op de ander
 • Bewust van de impact die de ander op jou heeft.

Bewustzijn in gesprekken

Je kunt je voorstellen dat hoe bewuster je bent in gesprekken, hoe meer signalen en informatie je oppikt. Hoe belangrijker jouw gesprekken zijn, hoe belangrijker het is om bewust te zijn van jouw niveau van luisteren. Zodra je merkt dat je op niveau 1 zit, kun je op schakelen naar niveau 2 of verder naar 3. 

Gesprekken sturen door te luisteren

Als je al deze informatie oppikt is de volgende stap relevant. Hoe ga je om met deze informatie? Negeer ik deze of ga ik deze benoemen? Ga ik feedback geven? Benoem ik hoe ik me voel? Geef ik aan waar ik naar verlang? Ga ik vragen stellen? Of kies ik om op de inhoud te blijven? Of ....? Dat is input voor een andere blog. 


Behoefte aan meer verbinding, diepgang en bewustzijn in gesprekken voor jou of je team? Neem contact met me op.