De perfecte relatie bestaat, net zoals de perfecte scheiding. Perfectie is een creatie van het hoofd en begint vanuit een idee of verwachting. Na verloop van tijd verander jij, jouw partner en daarmee ook de relatie. De relatie is niet meer zoals deze was, maar nog steeds perfect?

Bestaat er zoiets als een perfecte relatie? 

De ultieme perfectie bestaat in het hier nu, het moment dat je kunt genieten en zijn met wat er is. Je hoofd is dan even afwezig. Je laat je verwachtingen los en bent dan volledig in het moment. lukt het niet om in het moment te blijven en is acceptatie geen optie voor je? Verander dan wat je kunt veranderen en accepteer wat je niet kunt veranderen.

Enkele bouwstenen voor een perfecte relatie: 

 1. Ken jezelf. Ken je dromen, weet wat je wilt, niet wilt, verlangt en wenst. Het uitspreken van je verlangens (dus ook wat je niet (meer) wilt) geeft ruimte en is een eerste stap om ze te realiseren of te accepteren. Wie weet heeft je partner ook dromen en kun je samen stappen zetten om ze te realiseren. Wees open naar jezelf en de ander en kijk in je hart of je de ruimte kunt geven aan de dromen van jezelf en die van de ander.

2. Aandacht. Luister naar de ander en vraag of de ander ook naar jou luistert. luister naar de ervaringen, emoties, verwachtingen en dromen van de ander. Wees dan werkelijk aanwezig zonder te onderbreken, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Iedereen heeft een natuurlijk verlangen om gezien en gekend te worden. Er is niets groters dan jezelf volledig gezien voelen. Dat begint bij oprechte en liefdevolle aandacht.

3. Verantwoordelijkheid nemen voor eigen emoties. Emoties horen bij het leven en zijn het gevolg van je eigen verwachtingen. Jouw boosheid of verdriet is er. Deze is van jou en komt door je eigen verwachtingen en ervaringen uit het verleden. Mag deze emoties er zijn? Of beschouw je de situatie of je partner verantwoordelijk voor jouw verdriet, teleurstelling, jaloezie of boosheid? Mag je partner ook emoties hebben?

 4. Dankbaarheid. Wanneer het moeilijk voor je is om het huidige moment te accepteren kan het helpen terug te gaan naar de vraag wat jullie ooit bij elkaar heeft gebracht. Herinner je de kwaliteiten die je zo waardeert in je partner. Hoe was de eerste ontmoeting? Waar ben je voor gevallen? Deze herinneringen helpen je in het huidige moment te kunnen zijn. Je relativeert de emoties en bent weer in staat de liefde te voelen die er in het nu ook nog is.

 5. Acceptatie. Jij, je partner, de relatie en het leven in het algemeen veranderen van dag tot dag van jaar tot jaar. Kun je accepteren dat jij niet meer dezelfde persoon bent als in het begin van de relatie? Accepteer je dan ook dat je partner verandert en daarmee andere verlangens, waarden en wensen heeft? Kun je daar de ruimte voor geven?

De perfecte relatie bestaat, echter alleen in je hoofd. Verandering hoort bij het leven, kun je accepteren dat dingen veranderen?