Een kind kan binnen 2 minuten boos, blij, bang en bedroefd zijn en vervolgens weer blij. Een volwassene kan een paar uur of soms een hele dag of weken boos zijn. Dit herken je vast wel bij jezelf of bij anderen. Waarom lukt het niet om emoties los te laten zoals een kind?

Het verzet tegen de emotie 

Emoties kun je pas loslaten wanneer je deze toelaat. Als kind ervaren we emoties zoals ze zijn en vervolgens laten we ze los (vaak met behulp van een knuffel en een aai). Volwassenen verzetten zich op verschillende manieren waardoor ze de emotie vasthouden en versterken. Dat doen ze door het herhalen van ‘geladen’ gedachten, door emotie op emotie te stapelen en ze vervolgens fysiek vast te houden.

Emoties vasthouden door te blijven denken 

Emoties blijven terugkomen omdat de gedachten die de emoties veroorzaken herhaald worden. Elke keer wanneer je de eisende gedachte herhaalt, zal de emotie weer voelbaar zijn. Je bent onbewust een andere betere en mooiere wereld aan het eisen.
  • Angst gedachte: “Dadelijk gaat de reorganisatie door, heb ik geen baan meer en dan?” 
  • Verdriet gedachte: “Hij(zij) is niet meer in mijn leven, ik ben nu alleen. Was hij(zij) er nog maar”. 
Herhaal bovenstaande gedachten maar eens 20 keer en je zult je er niet beter door gaan voelen. (dit werkt trouwens alleen als je deze gedachten bij jou een emotie oproepen) Door in gedachten te blijven hangen, blijf je ook in je emoties hangen. Met elke ‘geladen’ gedachte geef je brandstof aan de emotie, waardoor de emotie groeit en blijft bestaan.

Emoties vasthouden door de emotie te stapelen. 

Je relatie is al lang verbroken en je bent nog steeds verdrietig. Je baalt ervan dat je nog steeds verdriet voelt. Naast het verdriet komt er ook nog irritatie bij. Je kunt vervolgens weer teleurgesteld zijn in jezelf dat je ‘weer’ geïrriteerd bent. In plaats van je verdriet toe te laten, verzet je jezelf er tegen door boos te worden. Je verzet je door emotie op emotie te stapelen. Je emoties worden niet minder, maar nemen toe.......

Emoties vasthouden door de emotie fysiek vast te houden. 

Wanneer je in staat bent om na de emotie weer te ontspannen, zal de emotie zich ook loslaten. Wanneer je de emotie blijvend niet toe kunt laten, zal de emotie zich vastzetten in het lijf. In de mimiek van oudere mensen is dit goed te zien. Wat voor gelaatstrekken hebben ze? Wanneer ze ‘ontspannen’ zijn, hebben ze dan een serieus gezicht, een bozig, vrolijk, ontspannen of verdrietig gezicht?

Je kunt er vanuit gaan dat ze niet serieus of boos waren geboren. Deze gelaatstrekken hebben zich er in gesleten door de emoties fysiek vast te houden en niet meer te ontspannen. Vergelijk het eens met het pure en ontspannen gezicht van een kind.

Laat de emotie toe, het hoort erbij. 

Het leven loopt niet altijd zoals je verwacht. Mensen overlijden, ongelukken gebeuren, organisaties zorgen voor ontslagen en relaties veranderen. Je bent niet de eerste die vecht tegen de huidige situatie. Wanneer je ‘vecht’ tegen de emoties die er zijn, creëer je spanning in je lijf en een gespannen lijf houdt emoties vast. Hoe meer je je verzet tegen je eigen emoties, hoe vaster je jezelf en je emoties zet.

Kun je weer zijn zoals het kind dat gemakkelijk loslaat? Wat heb jij daar voor nodig? Misschien een knuffel of aai? 
Lees verder over Je goed voelen, hoe doe je dat?  , over Omgaan met emoties, of over Last van emoties en gevoelens van anderen?

                                                                                         
Artikel geschreven door: Luc van Esch, trainer & coach Vianen / Utrecht
Behoefte aan ondersteuning om je emoties los te laten? Neem Contact voor een vrijblijvende kennismaking