Stap 1 voor ontwikkelen van je intuïtie: aanwezig zijn.

Intuïtieve ontwikkeling begint met aanwezigheid in het hier en nu. Als je in je hoofd zit, zit je niet in je lijf. Je verstand doet niets anders dan reproduceren van ervaringen en patronen uit het verleden en projecteren op verwachtingen van de toekomst. Je hoofd weerhoudt je ervan om talloze signalen op te pikken die voor jou relevant zijn.

Tip: Mindfulness meditatie helpt je om in het hier en nu aanwezig te zijn.

Stap 2 ken het onderscheid maken tussen jou, de ander en de omgeving

Als je op een begrafenis bent, voel je verdriet. Is dat van jou? Of hangt deze ‘energie’ in de ruimte? Of is het van een ander? Hoeveel verdriet van wat je voelt is van jezelf en hoeveel is er niet van jou? We eigenen te vaak toe wat we ervaren, terwijl het gevoel (van oorsprong) vaak niet van ons is. (Lees verder omgaan met emoties)

Tip: Observeer de oorsprong van de signalen. Waar komt dit gevoel vandaan? Komt het van jezelf, je eigen gedachten, herinneringen en oordelen? Of is het alleen een gevoel? Leer om de signalen en energie van jezelf, de omgeving en anderen waar te nemen en te interpreteren.

Stap 3 ontwikkel de helderheid van je eigen waarneming

Je eigen gedachten en overtuigingen sturen en bepalen je waarneming. Dat wat jij (onbewust) belangrijk vindt, daar let je op en kleurt je waarneming. Bewustzijn en loslaten van je overtuigingen zorgt ervoor dat je ‘ neutraler’ je omgeving kunt waarnemen en daarmee ook meer en anders waarneemt.

Tip: Registreer je oordelen en waarnemingsvermogen bepaalt.

Stap 4 ontwikkel je gevoeligheid c.q. sensitiviteit.

Ervaar en stel je open voor de energieën om je heen. Net zoals de kok door ervaring intuitief weet hoeveel zout en peper hij moet gebruiken, zo heb jij je ontdekkingstocht in het leven. Elke ontmoeting met een persoon (ook omgeving en gebouwen) heeft een subtiele impact op je gedachten, ademhaling, fysieke sensaties, emoties en gedrag. Zoals een ervaren kok uit gerecht kan ontleden, zo kun jij je bewust worden van elke verandering in je lijf.

Tip: Let op jezelf in ontmoetingen met anderen. Gebruik ontmoetingen met andere mensen om de verschillende impact op je gedrag, fysieke sensaties, emoties en gedachten waar te nemen. Let hierbij ook op voorgaande stappen!

Stap 5 zoek de stilte op

In de stilte zit de wijsheid, de kern van jouw weten. Je kunt de stilte vinden tussen twee gedachten in. Naarmate je meer met aandacht bent, zal de stilte die je ervaart tussen de gedachten toenemen. In deze stilte vind je de innerlijke rust en wijsheid van je eigen bron. Wanneer je de stilte ervaart, zul je weten wat ik bedoel.

Tip: Zoek de stilte op in bv. mediteren. Stilte zit ook in het accepteren van jezelf. Lees over opgaan in de stilte

Uiteraard zijn er ook methodieken om contact te maken met entiteiten, droomwerelden, vorige levens, astraal reizen, akasha, gidsen, etc. Deze technieken kunnen je ondersteunen in je proces tot zelfontwikkeling. Veel mensen neigen echter om altijd de kennis en wijsheid buiten zichzelf te zoeken. De ware intuïtie en bron van wijsheid vind je in jezelf.

Interesse in Mindfulness meditatie of training intuitieve ontwikkeling? Schrijf je in voor de training, of kom lang bij een proefles zodat je kunt ervaren of deze training iets voor je is.


Nieuwsgierig naar hoe goed jouw intuitie is?

Ga naar de workshop 'Readings leren geven power-workshop. Leer in een avond hoe je een kloppende reading geeft. Klik hier voor de Agenda.